Mahmut Ustaosmanoğlu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mahmut Ustaosmanoğlu
Született 1929[1]
Tavşanlı
Elhunyt 2022. június 23. (92-93 évesen)[2]
Üsküdar
Állampolgársága török
Gyermekei három gyermek
Foglalkozása Ulema

Mahmut Ustaosmanoğlu, más néven Mahmut Efendi (Tavşanlı, 1929Isztambul, 2022. június 23.) török muszlim vallási vezető és misztikus. Egy naksibendi szúfi rend harminchatodik mestere.

Élete[szerkesztés]

Mahmut Ustaosmanoğlu a Fekete-tenger partján fekvő Trabzon tartomány Tavşanlı nevű községében született 1929-ben. Apja, Ali Efendi volt a falu imámja. A kis Mahmut tízévesen már kívülről tudta a Koránt. Fiatalon nősült, három gyermeke született. 1952-ben mikor épp sorkatonai szolgálatát töltötte jött érte egy követ, hogy Isztambulba vigye egy általa még nem ismeretlen spirituális mesterhez, Ali Hayderhez, aki Mahmut Ustaosmanoğlut álmában látta meg. 1954-ben, mestere halálával átveszi a rend központját képező, Isztambul Fatih nevű kerületében található Iszmail Aga mecset vezetését.[3] A rend tagjai úgy tartják, hogy Ali Hayder nem tudta Ustaosmanoğlu spirituális beavatását befejezni, az a mester halála után, annak sírjánál fejeződött be. 1996-ban nyugdíjba vonult, egészsége megromlott, de 2008 januárjában újra hívei elé állt.

Követőit könnyű felismerni a török utcákon, mert hosszú ruhát (dzsubbe), turbánt vagy imasapkát hordanak és szakállt viselnek. Legtöbben Fatih kerület Çarşamba negyedében élnek.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Az Iszmail Aga Dzsámi honlapja: [1] (török nyelven)
  • Az Iszmail Aga Közösség a török wikipédián: [2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir? (török nyelven)
  2. Mahmut Ustaosmanoğlu hayatını kaybetti
  3. ismail Aga mecset. [2008. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 1.)