Moonlight (runtime)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Moonlight (runtime)

FejlesztőNovell
Legfrissebb stabil kiadás
(2009. március 4.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás4.0 Preview 1 (bétaverzió, 2011. február 15.)[1]
Programozási nyelv
Operációs rendszerLinux
Kategóriaszabad szoftver
LicencLGPL
A Moonlight (runtime) weboldala

A Moonlight egy szabad és nyílt forráskódú implementációja a Silverlight keretrendszernek. A Silverlight egyedüli fejlesztője a Microsoft, a Moonlight fejlesztője a Mono Project.[2] A Moonlight 1.0 kiadása: 2009. január 20., a Moonlight 2 kiadása: 2009. december 17.

Állapot és ütemterv[szerkesztés]

Kiadási jegyzék
Dátumok Változata
2009-02-11 Moonlight 1.0[3]
2009-12-17 Moonlight 2.0[4]
2010-02-03 Moonlight 3.0 Preview 1[5]

Miguel de Icaza 2007 júniusában bejelentette, hogy a Mono csapat előreláthatólag még abban az évben elkészíti a Moonlight 1.0 bemutató kiadását, amely támogatja a Mozilla Firefox böngészőt Linuxon.

A Moonlight 2.0 már támogatja a Silverlight 3.0 media pipeline-t, amely lehetővé teszi a médialejátszásba való beavatkozást C# kóddal. Ez azért fontos, mert így nem csak a Silverlight által natívan támogatott, hanem tetszőleges kodek használható a médialejátszásra, mivel a szoftver már képes egy teljesen nyert videó-bitfolyam kezelésére is, így a "sugárzott" videókhoz szerveroldalon tetszőleges kodek kapcsolható, akár Dirac, theora vagy vorbis is.

A szoftver több mint 142 ezer sornyi C++ és 320 ezer sornyi C# kódból áll, utóbbi közel fele a Microsofttól származik. A Moonlight a Mono 2.6-ra, a Cairóra és a Gtk+ grafikus rendszerre épül és egyelőre csak Firefoxszal működik Linuxon,[6] de a fejlesztők már dolgoznak a Chrome támogatásán is.[7]

Desktop támogatás[szerkesztés]

A Moonlightnak az alapja a Microsoft .NET keretrendszer nyílt forrású alternatívája, a Mono, amelyet a Novell irányítása alatt készít Miguel de Icaza és csapata. A szoftver emellett a Cairóra és a GTK+ grafikus keretrendszerre építkezik, bár a 3.0 változat már támogatja a platformabsztrakciós réteget, így elméletileg nincs akadálya annak, hogy valaki olyan ablakkezelőre portolja a Moonlightot, amely nem az X11/GTK+ rendszerre épül. A Moonlight a Silverlighttól eltérően nem csak böngészőben működik, hanem önállóan is, így akár multimédiás "widgetek" megjelenítésére, futtatására is alkalmas lehet.[8]

Microsoft támogatás[szerkesztés]

A Novell és a Microsoft között kötött szabadalmi megállapodásnak köszönhetően a Moonlightot bárki terjesztheti anélkül, hogy neki vagy a felhasználóinak szabadalomsértési pertől kellene tartania a Microsoft részéről. A korábbi megállapodások csak azokat a felhasználókat védték, akik a Moonlightot a Novelltől szerezték be, az új egyezség értelmében azonban bárki szabadon, jogi fenyegetés nélkül terjesztheti a Moonlightot. A Novelltől beszerzett változat azonban licencelt médiakodekeket is tartalmazni fog.[9] Ez az együttműködés megtalálható a Microsoft honlapján.

Kodek integráció[szerkesztés]

Bár a Moonlight szabad szoftver, de a végleges változat működéséhez szükséges a Microsoft bináris audió és videó kodek, amely csak a Moonlight engedélyével használható a böngésző bővítmény. A Windows Media csomagot nem tartalmazza a Moonlight plugin, de Silverlight tartalom megjelenítésekor, közvetlenül a böngészőn keresztül telepíthető.

Az önállóan felépített változatokban, továbbra használható az FFmpeg könyvtár, és még folyik a vita a Microsoft bináris codec hozzáadásáról, azok számára akik fel kívánják használni a GStreamer helyett és annak böngészőn kívüli alkalmazásáról.

Mono project elindításáról ismert Miguel de Icaza blogjában arról számol be, hogy a Moonlight LGPL engedélyezése az FFmpeg motorra hivatkozva nem elérhető az Egyesült Államokban.[10]

Források[szerkesztés]

  1. https://tirania.org/blog/archive/2011/Feb-16.html
  2. Moonlight. Mono Team. (Hozzáférés: 2007. szeptember 1.)
  3. http://tirania.org/blog/archive/2009/Feb-11.html
  4. http://tirania.org/blog/archive/2009/Dec-17.html
  5. http://tirania.org/blog/archive/2010/Feb-03.html
  6. Moonlight Supported Platforms. mono-project.com. (Hozzáférés: 2009. május 17.)
  7. Bodnár Ádám - HWSW - Moonlight. www.hwsw.hu. (Hozzáférés: 2001. január 1.)
  8. Moonlight Desklets demo on YouTube. Mono Team. (Hozzáférés: 2007. június 25.)
  9. Michael de Icaza: Releasing Moonlight 2, Roadmap to Moonlight 3 and 4, 2009. december 17. (Hozzáférés: 2009. december 18.)
  10. Ramji, Sam: The Novell-Microsoft Wheeler Dealers Speak, 2007. szeptember 5. [2012. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. október 13.) „After a great deal of work between the Moonlight and .NET teams, we’re ready to formally announce that we (Microsoft and Novell) will be bringing Silverlight to Linux (Sam Ramji is Director of Microsoft’s Open Source Software Lab)”

Külső hivatkozások[szerkesztés]