Montpellier Hérault SC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Montpellier HSC szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Montpellier HSC
HSC Montpellier Logo.png
Csapatadatok
Teljes csapatnév Montpellier Hérault Sport Club
Székhely Montpellier,
 Franciaország
Alapítva 1974
Stadion Stade de la Mosson
Vezetőedző Franciaország René Girard
Elnök Louis Nicollin
Bajnokság Ligue 1
Nemzeti sikerek
francia Bajnok 1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Montpellier HSC honlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Montpellier HSC témájú médiaállományokat.

A Montpellier HSC egy francia futball klub Montpellierben, melyet 1919-ben Stade Olyimpique Montpelliérain (SOM) néven alapítottak.

A Francia kupa 1929-es elhódítása után, a csapat 19 úttörő társával egyetemben részt vett a Francia nemzeti labdarúgó bajnokság első kiírásában, az 1932–33-as szezonban. A csapat ezek után 37 éven keresztül folyamatosan ingázott az első és másodosztály között, míg az 1970-es évek elején össze nem omlott.

Mikor 1974-ben megvásárolta a csapatot Louis Nicollin, a hatodosztály délkeleti csoportjában szerepeltek, de az ekkortájt Montpellier la Paillade Sport Club Littoral néven működő klub az új tulajdonos vezetése alatt mindössze 8 év alatt ismét eljutott a legfelsőbb osztályba.

A klub jelenlegi nevét véglegesen csak 1989-ben vette fel, ezért a francia köztudatban viszonylag fiatal csapatként tekintenek a Montpellier-re. A klub sikeres időszakot élt meg a 90-es években, 1990-ben Francia kupát nyert, és több szezonban is részt vett európai kupaküzdelmekben. A 2000-es évek elején azonban ismét visszazuhantak a másodosztályba, sőt éppen hogy elkerülték a harmadosztályba történő kiesést. 2010-ben a csapa René Girard edző vezetése alatt ismét visszatért a legfelsőbb osztályba, majd 2012-ben a PSG-t megelőzve története első bajnoki címét is megszerezte a francia élvonalban.

A 2009–10-es év óta élvonalban szereplő gárda elnöke a mai napig Louis Niccollin, aki emellett főrészvényes is.

Miután kezdetben a Parc á Ballons és a Stade des Aubes stadionban játszották hazai mérkőzéseiket, majd 1923 és 1967 között a Parc des Sports de l'avenue du Pont Juvénal-ban látták vendégül ellenfeleiket ezt követően pedig egy rövid időszakra elköltöztek a Stade Richter-be, 1976-ban foglalták el a csapatnak jelenleg is otthonául szolgáló Stade de la Mossont.

2001 óta a klub rendelkezik női szakággal is. A női csapat számára 2011–12-es év volt az első szezon, melyet az élvonalban tölthettek.

Története[szerkesztés]

SOM à La Paillade (1919–1974)[szerkesztés]

A SOM megszületése[szerkesztés]

1914-ben Montpellier előljárói egy a sportolásra ösztönző ideiglenes bizottságot állítottak fel, annak céljából hogy megszülethessen a Stade Olympique Montpelliérain (SOM) elnevezésű sportklub. Tervezték egy új sportcentrum létrehozását is a mai Professeur Grasset sugárút közelében, de az Első világháború kitörésének hatására elhalasztották a megvalósítást.

1919-ben a háború végeztével folytatták a projektet, és egy maroknyi ambiciózus és tehetős amatőr a montpelliér-i sportszövetséggel (AGSM) karöltve megalapította a Stade Olympique Montpelliérain-t, mely egy több szakágat is tömörítő (labdarúgás, rögbi, atlétika, ökölvívás, tenisz) sportklub volt. A klub székhelye a boulevard de l'Esplanad-on helyezkedett el, a Café de Paris-ban, és átvették a város jellegzetes színeit, fehér mezben, piros címerrel játszottak.

A klub ekkor még inkább egyfajta projektnek volt nevezhető mint valódi sportklubnak, egészen 1919 szeptemberéig, mikor egyesült a szinte kizárólag a futball iránt elkötelezett, 1917 augusztusában alapított La Vie au Grand Air de Languedoc (VGAL) csapatával. A VGAL a VGA Médoc de Bordeaux klubmodelljének átvételével jött létre, és a háború utáni időszak legjobb csapata volt Montpellierben, a VGA Médocot például 1919 májusában 4–2-re legyőzte a déli csapatok labdarúgókupájának döntőjében. Az egyesülés után az új klub futball-szakágának alapjait a VGAL szolgáltatta. Az új csapat 1919. szeptember 28-án kezdte meg felkészülését, és hét nappal később, története első mérkőzésén 6–0-ra legőyzte a Red Start Alaisien csapatát.

Kupagyőzelem, és feljutás a profi ligába[szerkesztés]

Az egyesülés után az új játékosok segítségével emlékezetes rajtot produkált a SOM. 1919. november 2-án a klub lejátszotta első hivatalos mérkőzését a francia kupa első körében, a Sport Club Montpelliérain elleni rangadó 2–2-es döntetlennel ért véget. Hét nappal később a bajnokságban is megkezdte menetelését a csapat, a Francia labdarúgó-szövetség déli ligája, vagyis a francia hatodosztály első fordulójában idegenben 1–0-ra legyőzték a Stade Cettois gárdáját.

1920-ban az FC Cette legyőzésével megszerezte első serlegét a SOM, a Médoc-i kupa döntőjében diadalmaskodva, mely sorozat a Languedoc-i kupával egyenértékű. Ez a győzelem a SOM döntő fölényét mutatta montpellieri klubok sokasága között. Még ugyanebben az évben a csapat felavatta a Stade des Aubes-t, melynek felépítését az AGSM finanszírozta.

Az 1925–26-os szezonban válságba került a klub, miután a Francia Labdarúgó-szövetség pénzügyi visszaélések nyomait fedezte fel a klubban, és szigorú büntetést szabott ki a csapatra; a klubelnököt öt évre felfüggesztették, számos játékos elhagyta a csapatot, és történetes során először a Montpellier kiesett a bajnokságból.

A visszajutás nem került sok időbe, sőt az 1927–28-as szezonban az FC Séte csapatát megelőzve bajnok lett a hatodosztályban, így bejutott a regionális bajnokok számára rendezett tornájába, de ott alulmaradt a Stade français együttesével szemben. A francia kupában kilenc meccsen keresztül menetelt a csapat, míg a nyolcaddöntőben az FC Séte gárdájától 3–1-es vereséget szenvedett Marseille-ben.

A gyors feléledés kulcsa az újjáépítés volt, melynek jegyében a klub megváltoztatta nevét Stade Olympique Montpelliérain-ról Sports Olympiques Montpelliérains-ra , és számos új minőségi igazolással erősítette meg keretét. Louis Mistral, Roger Rolhion és René Dedieu mellett a Kramer testvérek svájci trióját, és a jugoszláv Branislav Sekulićot és Milorad Mitrovićot is szerződtették. Utóbbi két játékos hivatalosan tanulóként érkeztek a csapatba, ez a burkolt profizmus jellemző volt a sportban a profi labdarúgás megjelenése előtt. Egyetemista mivoltukból fakadóan a helyi egyetemi csapatban is játszottak, 1925 és 1936 között hatszor nyerték meg a francia egyetemi bajnokságot.

Sikerei[szerkesztés]

 • 3-szoros másodosztályú bajnok : 1946, 1961, 1987.
 • 3-szoros ezüstérmes : 1952, 1981, 2009.
 • 3-szoros Champion DH Sud-Est bajnok : 1928, 1932, 1976.
 • 2-szeres Francia Kupa : 1929, 1990.
 • 2-szeres Francia Kupa ezüstérmes : 1931, 1994.
 • 1-szeres Coupe de la Ligue bajnok: 1992.
 • 1-szeres Intertotó-kupa győztes : 1999.
 • 1-szeres francia bajnok (Ligue 1): 2012
Montpellier HSC főhadiszállása

Fontosabb dátumok[szerkesztés]

 • 1919: Megalakul a Stade Olympique de Montpellier (SO Montpellier).
 • 1927: Megváltoztatják a klub nevét Sports Olympiques Montpellierains-ra.
 • 1932: A klub mostantól számít profi labdarúgó-csapatnak.
 • 1937: A klub újra felveszi a Stade Olympique de Montpellier nevet.
 • 1969: Már nem számítanak profi klubnak.
 • 1970: A klubot átnevezik Montpellier-Littoral Sport Club-ra.
 • 1974: Az AS Paillade-del összeolvad a csapat és átkeresztelik Montpellier La Paillade Sport Club-ra.(Louis Nicollin érkezése 1974 novemberében).
 • 1978: A klub újra profi labdarúgó-csapatnak számít.
 • 1989: A klubot átkeresztelik Montpellier-Hérault Sport Club-ra.
 • 2009: A klub feljut az első osztályba.
 • 2012: A Montpellier Hérault SC története első bajnoki címét szerzi a Ligue1-ben.

Jelenlegi keret[szerkesztés]

# Poszt Név
1 Francia K Laurent Pionnier
2 Francia V Garry Bocaly
3 Francia V Mapou Yanga-Mbiwa (cs)
4 Brazil V Hilton
5 Kamerun V Henri Bedimo
6 Francia KP Joris Marveaux
7 Nigéria CS John Utaka
8 Francia CS Anthony Mounier
9 Francia CS Gaëtan Charbonnier
10 Marokkó KP Younès Belhanda
11 Argentin CS Emanuel Herrera
12 Francia V Daniel Congré
13 Chile KP Marco Estrada
14 Francia KP Romain Pitau
15 Francia KP Jonathan Tinhan
16 Francia K Geoffrey Jourdren
18 Marokkó CS Karim Aït-Fana
# Poszt Név
19 Szenegál CS Souleymane Camara
20 Francia KP Rémy Cabella
21 Marokkó V Abdelhamid El Kaoutari
22 Francia V Benjamin Stambouli
23 Tunézia KP Jamel Saihi
24 Francia CS Bangali-Fodé Koita
25 Francia V Mathieu Deplagne
26 Francia KP Bryan Dabo
27 Francia V Cyril Jeunechamp
28 Francia KP Jonas Martin
29 Francia KP Guillaume Legras
30 Francia K Jonathan Ligali
31 Francia V Teddy Mézague
32 Francia KP Adrian Coulomb
34 Holland CS Abdoul Karim Sylla
40 Francia K Baptiste Valette

Híres játékosok[szerkesztés]

Franciaország
Algéria
Argentína
Armenia
Benin
Bosznia Hercegovina
Brazília
Bulgária
Burkina Faso
Kamerun
Kolumbia
Elefántcsontpart
Horvátország
Guinea
Magyarország
Japán
Martinique
Mayotte
Marokkó
Hollandia
Lengyelország
Réunion
Szenegál
Szerbia és Montenegró
Togó
Tunézia
Jugoszlávia

Edzők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Montpellier Hérault Sport Club című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.