Monica Lewinsky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monica Samille Lewinsky
Monica lewinsky.jpg
Született 1973július 23. (43 éves)
San Francisco, CA USA
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége USA amerikai
Szülei Bernard Lewinsky
Foglalkozása
  • divattervező
  • szociálpszichológus
Iskolái

Monica Samille Lewinsky az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Monica Samille Lewinsky témájú médiaállományokat.

Monica Samille Lewinsky (San Francisco, 1973. július 23. – ) amerikai hölgy, aki 1995. és 1996. között dolgozott a Fehér Házban. Neve a Lewinsky-ügy kapcsán vált ismertté.

Gyermekkor és tanulmányok[szerkesztés]

Monica Samille Lewinsky Kaliforniában San Franciscoban született. Egy gazdag családban nőtt fel Los Angeles Westside Brentwood és Beverly Hills körzetében.[1] Szülei Bernard Lewinsky (onkológus) és Marcia Kaye Vilensky, Európából menekült zsidó családok leszármazottai, akik a 80-as évek második felében elváltak. Monica a Pacific Hills Schoolban érettségizett 1991-ben. Főiskolai diplomát pszichológiából szerzett a Lewis & Clark College-ban 1995-ben.

Washingtoni évek[szerkesztés]

Családi kapcsolatait kihasználva 1995 júliusában Washingtonban nyári fizetés nélküli munkát vállalt a Fehér Házban. Decembertől kapott teljes állást a White House Office of Legislative Affairs-ban. Lewinsky állítása szerint 1995. november és 1997. március között kilencszer volt szexuális jellegű kapcsolata Clinton elnökkel.

1996 áprilisában a főnökei Lewinskyt áthelyezték a Pentagonba, mert úgy érezték, hogy túl sokat tartózkodik az elnök környezetében. Monica egy Linda Tripp nevű munkatársának ekkor beszámolt az elnöki szobákban történtekről. Linda Tripp 1997 szeptemberétől rögzítette a Lewinsky és Clinton elnök afférjáról szóló telefonbeszélgetéseiket.[2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Aiken, Jonathan. „Who Is Monica Lewinsky?”, CNN, 1998. augusztus 6. 
  2. Starr Report: Nature of President Clinton's Relationship with Monica Lewinsky Accessed December 18, 2006.