Molnár René

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Molnár René
Született1896. február 16.
Újvidék
Elhunyt1942. november 5. (46 évesen)
Szovjetunió
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaügyvéd, politikai aktivista
SablonWikidataSegítség

Molnár René (álneveiː Baán István, Kőrösi György, Nagy György; Újvidék, 1896. február 16.[1]Szovjetunió, 1942. november 5.) ügyvéd, politikai aktivista. Molnár Erik (1894–1966) történész, politikus öccse.

Bátyjával ellentétben fiatal korában nem politizált. Jóval a Tanácsköztársaság bukása után kezdett bekapcsolódni a munkásmozgalomba.

Élete[szerkesztés]

Budapesten végzett jogi egyetemet, majd az 1920-as évek elején ugyanitt ügyvédi irodát nyitott.

1923-tól vett részt a munkásmozgalomban.[2] 1925-től az MSZMP (Magyarországi Szocialista Munkáspárt) tagja volt.

1930-ban lépett be a kommunista pártba (KMP). A párt megbízott ügyvédje volt. A Vörös Segély tagjaként a kommunista vádlottak védőügyvédje lett, és kapcsolatot teremtett a letartóztatott kommunisták és a pártvezetőség között (ügyvédként erre még jogerős büntetésük töltése közben is lehetősége volt). Sallai Imre és Fürst Sándor védelmét is részben ő látta el.

1932-ben a politikai rendőrség azonosította mint a Vörös Segély ügyvédjét, ezért letartóztatása elől[3] előbb Bécsbe, majd a Szovjetunióba menekült, ahol különböző kutatóintézeteknél tudományos tevékenységet folytatott, a Bibliográfiai Tudományos Kutató Intézet, a Marx-Engels-Lenin-Intézet, majd a Gorkij Irodalmi Akadémia munkatársa lett. Írásai, publikációi a Szovjetunióban a Moszkvában megjelenő Új Hang című magyar irodalmi folyóiratban jelentek meg Kőrösi György álnéven.

1938 tavaszán[4] tartóztatták le a sztálini törvénysértések következtében. Munkatáborban halt meg a Szovjetunióban 1942-ben.[5]

Emlékezete[szerkesztés]

Hernádi Gyula Vörös rekviem című regényének illetve az azonos című Grunwalsky Ferenc rendezte 1975-ös filmjének szereplője. A filmben Dunai Tamás személyesítette meg.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Munkásmozgalomtörténeti lexikon: február 6.
  2. Munkásmozgalomtörténeti lexikon
  3. A gödi lebukás helyszínén Hain Péter elszólta magát, hogy nyomában vannak a Vörös Segély harmadik ügyvédjének is. Matejka Jánosné. Wayand Tibor szerint: „A nyomdából bekerült anyag között Hain Péter talált egy rejtjeles írást (tört számok). A kivégzés után pár nappal sikerült a rejtjeles írás kulcsát is megtalálnia, az ugyancsak a nyomdából bekerült könyvek között. A rejtjeles írásból aztán megállapítottuk, hogy Sallai és Fürst egyik védője, dr. Molnár René ügyvéd is tevőleges részese az illegális mozgalomnak. Hain rögtön utasított bennünket, hogy Molnár Renét állítsuk elő. Erre azonban sor már nem került, mert Molnár René érkezésünk előtt ½ órával előbb lakásáról eltávozott, s oda többé vissza nem tért. Mint később megállapítottuk, sikerült kijutnia Moszkvába.”
  4. Munkásmozgalomtörténeti lexikon: 1939-ben.
  5. Egyes forrásokban (pl. a Magyar Életrajzi Lexikon szerint) kivégezték, más források szerint viszont a rossz körülmények következtében halt meg.