Ugrás a tartalomhoz

Mitrastema

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mitrastema/Mitrastemon
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Mitrastemonaceae
Makino
Nemzetség: Mitrastema
Makino
Fajok

M. kanehirai
M. kawasasakii
M. matudae
M. yamamotoi

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mitrastema/Mitrastemon témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mitrastema/Mitrastemon témájú kategóriát.

A Mitrastema parazita növények nemzetsége; két, össze nem függő területen élő faj tartozik ide. A Mitrastemonaceae család egyedüli nemzetsége. A Mitrastema fajai a bükkfafélék gyökér-endoparazitái.

Rendszerezése[szerkesztés]

A Mitrastema rendszertani helye sokáig bizonytalan volt. Először a Rafflesiales rendbe sorolták más élősködő növényekkel, de ennek a rendnek a polifiletikussága régóta gyanítható volt. 2004-ben a mitokondriális DNS vizsgálata alapján az Ericales rendbe sorolták a nemzetséget.[1]

Fajai[szerkesztés]

Két faj ismeretes, az M. matudae Közép-Amerikában található, míg az M. yamamotoi Délkelet-Ázsiában és Japánban. Egyesek a Mitrastemon yamamotoi var. kanehirai-t is külön fajként kezelik.

Helyesírás[szerkesztés]

A latin „mitra” püspöksüveget jelent, míg a „stema” porzót, tehát a génusz neve a püspöksüveg alakú porzószálra utal. Sajnos Makino 1909-ben véletlenül a girland vagy koszorú jelentésű „stemma” szót írta le ehelyett; ortográfiai hibaként a botanikai nevezéktan szabályai szerint ez korrigálható. Mindenesetre a tévedés okán a génusznak több írásmódja elterjedt, köztük Mitrastemma, Mitrastemon és Mitrastema. Ezek az írásmódok a családnévbe is bekerültek: Mitrastemonaceae Makino (in Bot. Mag. Tokyo 25:252) konzervált név lett 1966-ban (ICBN App. IB), Mitrastemataceae (Mabberley használja 2008-as kiadású Plant Book-jában).

Reveal a Mitrastemon név konzerválására való javaslatot nyújtott be (Taxon 2010, 59: 299-300). Még nem tudni, kedvezően döntött-e a bizottság a javaslattal kapcsolatban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]