Mira, a királynő nyomozója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mira, a királynő nyomozója
(Mira, Royal Detective)
Műfaj
  • misztikus televíziós műsor
  • televíziós kalandfilm-sorozat
  • fantasy televíziós sorozat

AlkotóBecca Topol
Hang
Főcímzene
  • Matthew Tishler
  • Jeannie Lurie
Végefőcím"Mira, Royal Detective Main Title Theme" (hangszeres)
ZeneszerzőAmritha Vaz

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok2
Epizódok54
Gyártás
Vezető producer
  • Sascha Paladino
  • Richard Marlis
  • Carmen Italia
Részenkénti játékidő24 perc
GyártóWild Canary Animation
ForgalmazóDisney–ABC Domestic Television
Sugárzás
Eredeti adóUSA Disney Junior
Eredeti sugárzás2020. március 20.2022. június 20.[1]
Első magyar adóDisney+
Magyar sugárzás kezdete2022.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Mira, a királynő nyomozója (eredeti cím: Mira, Royal Detective) 2020 és 2022 között vetített amerikai 3D-s számítógépes animációs vígjátéksorozat, amelyet Becca Topol alkotott.

Amerikában 2020. március 20-án mutatta be a Disney Junior.[2] Magyarországra 2022-ben érkezik a Disney+-ra.

2019. december 2-án berendelték a második évadot.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

A 19. század végi Indiát idéző Jalpur nevű királyságban a bátor és leleményes Mira, akit a királynő a királyi detektív szerepére nevez ki, és beutazza királyságát, hogy királyiaknak és közembereknek egyaránt segítsen. Mirához csatlakozik két mongúz segítője, Mikku és Csikku is.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang[4] Magyar hang[5] Leírás
Mira Leela Ladnier Károlyi Lili Shanti királynő királyi detektívnek nevezett ki Jalpurban, miután megoldott egy rejtélyt, amely a királyság fiatal hercegének megmentésével járt..
Mikku Kal Penn Fekete Zoltán Mongúz, aki segít Mirának az ügyeiben. Chikku a testvére.
Chikku Utkarsh Ambudkar Ágoston Péter A másik mongúz, aki segít Mirának és Mikku testvére.

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang[6] Magyar hang[5] Leírás
Shanti királynő Freida Pinto Sipos Eszter Anna Jalpur királynője, és lányának tekinti Mirát, akit királyi nyomozónak választott. Neel herceg és Veer herceg a fiai.
Neel herceg Kamran Lucas Mira barátja Jalpurban, Veer herceg öccse, és zseniális, tehetséges feltaláló.
Veer herceg Karan Brar Mira barátja, Neel herceg idősebb testvére, és Jalpur feltörekvő királya.
Priya Roshni Edwards Boldog Emese Mira unokatestvére, nagyon kreatív és tudatában van a divatnak, ami lehetővé teszi számára, hogy saját ruhákat készítsen.
Sahil Aasif Mandvi Czvetkó Sándor Mira megözvegyült apja, aki gyakran "bétinek" szólítja, amikor vele beszélget.
Meena Aparna Nancherla Szűcs Anna Viola Mira unokatestvére, mindig jó ruhákat akar. Emellett, úgy tűnik, nagyon jól tud íjászkodni, Priya idősebb nővére, és van egy Koo nevű pávája.
Kamala Avantika Vandanapu Engel-Iván Lili fiatal lány, aki Mira barátja, és egy chai boltban dolgozik a városban. A húgát Dimple-nek hívják.
Gupta nyomozó Iqbal Theba Harsányi Gábor Híres nyomozó, aki néha segít Mirának megoldani az ügyeit.
Ram Sing Ji Huse Madhavji Kapácsy Miklós Királyi őr, aki gyakran segít megvédeni a palotát Jalpurban, és időnként segít Mirának a nyomozómunkában.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az SDI Media Hungary készítette.

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 25 2020. március 20. 2021. március 27.
2 29 2021. április 5. 2022. június 20.

A sorozat készítése[szerkesztés]

Sascha Paladino, aki korábban a Dr. Plüssi egyik írója volt, 2020 márciusában azt mondta az Associated Pressnek, hogy azt akarták, hogy a sorozat "hitelesnek tűnjön", és ezt úgy érték el, hogy "a lehető legtöbb dél-ázsiai hangot bevonták a folyamatba."[7] Remélte, hogy a sorozat azok számára, akik nem dél-ázsiaiak, lehetővé teszi számukra, hogy "egy új és érdekes kultúrát lássanak, amelyet remélhetőleg szeretnének majd felfedezni", és azt mondta, hogy szerinte a karakterek elég univerzálisak ahhoz, hogy "minden gyerek azonosulni tudjon a történetekkel". Shagorika Ghosh Perkins az IW Grouptól kulturális tanácsadóként, egy Nakul Dev Mahajan nevű bollywoodi táncos, valamint más tervezők, zenészek, írók, az indiai animációs stúdióban dolgozók konzultáltak a sorozat elkészítésében.[8] A sorozatot 2-7 éves gyerekeknek készítették, és a Romper szerint Mira minden egyes döntése "kritikus gondolkodásra és következtető érvelésre ösztönzi a fiatal nézőket".[9] Paladino azt is elmondta, hogy a sorozat stábját "minden szinten az indiai kultúra inspirálta".[10]

A sorozat fejlesztője Becca Topol, aki korábban az Elena, Avalor hercegnője című sorozaton dolgozott, és aki egyben a történet szerkesztője is. Perkins, a sorozat kulturális tanácsadója "az indiai és dél-ázsiai kultúra ünnepének" nevezte a sorozatot, és hozzátette, hogy örül annak, hogy a lánya generációjának "lesz egy karaktere és példaképe, akivel azonosulhat és akire felnézhet."[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Milligan, Mercedes: ‘Mira, Royal Detective’ Takes a Bow with Four Bollywood-Style Specials. Animation Magazine , 2022. április 6. [2022. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Disney Junior's "Mira, Royal Detective" to Be Welcomed With Joint Television Premiere in the U.S. and India. The Futon Critic, 2020. február 13. [2021. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  3. Disney Junior's "Mira, Royal Detective" Ordered for Second Season Ahead of Its Highly Anticipated Spring 2020 Debut. The Futon Critic, 2019. december 12. [2021. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  4. Pedersen, Erik: Disney Junior Preps 'Mira, Royal Detective,' Toon Series Inspired By Culture & Customs Of India. Deadline, 2018. november 29. [2018. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  5. a b A Mira, a királynő nyomozója magyar hangjai. Mentrum. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  6. Gulati, Priyanka: Meet The All-Brown Cast of 'Mira, Royal Detective,' Disney's Upcoming Animated Series. Brown Girl Magazine, 2018. november 30. [2020. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  7. Hajela, Deepti: Disney Junior's 'Mira, Royal Detective' Is India-Inspired. U.S. News & World Report , 2020. március 16. [2020. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  8. Villarreal, Yvonne: Disney Junior orders new India-inspired animated series, 'Mira, Royal Detective'. Los Angeles Times , 2020. március 19. [2020. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  9. Villarreal, Yvonne: Take An Exclusive First Look At Disney Junior's New Series, 'Mira, Royal Detective'. Romper , 2020. március 19. [2020. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  10. Zahed, Ramid: A Musical, Mystery Masala: Meet 'Mira, Royal Detective'. Animation Magazine , 2020. március 17. [2020. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)
  11. Perkins, Shagorika Ghosh: 'Mira, Royal Detective' Shows That Indian Culture Isn't a Monolith. ColorLines , 2020. március 27. [2020. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 19.)

További információk[szerkesztés]