Minetest

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minetest
Játék közben
Játék közben
FejlesztőPerttu Ahola és a Minetest közösség
Motor
  • Minetest
  • Irrlicht Engine
PlatformokMicrosft windows, Linux, OS X
Kiadási dátum2011. február
Verzió5.0.1
Legfrissebb kiadás
Stabil5.8.0 (stabil verzió, 2023. december 4.)[1]
MűfajSandbox, Szerepjáték
Játékmódokegy és többszemélyes, helyi hálózati és internetes
Adathordozódigitális terjesztés
A Minetest weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Minetest témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Minetest egy aktívan fejlesztett, a Minecrafthoz és az InfiniMinerhez hasonló „ingyenes” (valójában szabad szoftver) sandboxing játék, ettől eltérően például a Minecraft teljes verziója fizetős, és a demó játék is egy pár óra után véget vet az ingyenes játéknak. A Minetest játék elsősorban a kiváló módosíthatóságban tér el, a játékosok némi Lua nyelvismerettel sok kiegészítőt készíthetnek hozzá, a szokásos szörnyektől a különféle építési segéderőkig.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék indításakor játékmódokat választhatunk. Ilyen a kreatív mód, a sérülések engedélyezése, a játékosok támadhatósága, illetve a hálózati játékmód.

A kreatív mód esetén végtelen számú építőanyag áll rendelkezésre, minden építőanyag[2] elérhető, illetve minden blokk ellenállása azonosan 0.

A sérülések engedélyezése után a játékos sérülhet, például vízben fulladozhat, illetve ha mobokat adunk a játékhoz, azok is bántalmazhatják. Ez független a kreatív módtól, tehát a Minecrafthoz képest van lehetőség akár kreatív módban is megsebesülni.

A játékot szerverként is indíthatjuk, ekkor a helyi hálózaton, vagy nyilvános szerver esetén interneten keresztül is játszhatunk akár Windows, akár Linux, akár Android felülettel rendelkező kliens fel tudjon csatlakozni a szerverre. A verzió különbség nem baj, ha nem pontosan ugyanaz, minimális eltérést a játék megenged. Ebben még további nagy előnye, hogy elegendő a játék egy példányát birtokolnia minden játékosnak, bármiféle előfizetés vagy regisztráció nélkül felléphet a szerverre. A platform sem kell ugyanaz legyen, így a Linuxos asztalon játszott szerverre felléphet az androidos tablet, a Windowsos laptop, és így tovább.

Életkép állatokkal, épületekkel és domborzattal

Lényegében a játékos dolga, hogy a játéktérben a rendelkezésére álló anyagokat kitermelje, átalakítsa, feldolgozza és lerakja, ennek során a kreativitását a lehetséges legnagyobb mértékben kiélhesse. Ebben már az alapjáték esetén is rengeteg egység, amit blokknak neveznek, áll rendelkezésre, ez ráadásul könnyedén bővíthető.

Maguk a blokkok 1 m×1 m×1 m méretű, azaz egy köbméteres kockák az elfoglalt tér szerint, bár a megjelenésük természetesen tetszőleges lehet. Utóbbi csak a mozgás során kap szerepet. A lerakott blokkok mindenképpen kockát töltenek ki, így például nem lehet két különböző lapot egymásra tenni, csak a következő kockára, aminek egészen érdekes eredményei lesznek. Természetesen ezt is fel lehet használni kreatívan.

A játéktér maga meglehetősen gigantikus, 62.000×62.000×62.000 blokk méretű.[3] A játékos avatárjának mérete alapján egy blokk megközelítőleg 1 méteres élhosszúságú, azaz a játék mintegy (közelített értékű) 240000 köbkilométeres térben játszódik. A felszín a helyzetű síkban van, ezt változtatják a domborzati viszonyok. Utóbbiak létrehozására már a játékba beépítve is többféle generátor található, és természetesen ez is tovább bővíthető.

A játékban élőlények a játékoson kívül csak növények vannak, amikből építő és szerkezeti anyagok termelhetőek ki. A közösség viszont ezt kiegészítette különféle egyéb élőlényekkel, a csirkétől az ördögig. Ehhez pedig, az alapértelmezett lények hiánya ellenére, a program API-t, fejlesztői felületet kínál.

Lényeges, hogy a játék rendkívül egyszerűen futtatható szerverként, így közösségi élményt kiválóan képes biztosítani. Ehhez hozzájárul, hogy a játék által biztosított vezérlőfelület révén belső játékokat (voxel game) lehet létrehozni, ami a lehetőségek skáláját kiugró mértékben szélesíti.

Fejlesztés[szerkesztés]

A Minetest fejlesztése[szerkesztés]

A Minetestet 2010-ben kezdte fejleszteni Perttu Ahola, nicknevén celeron55. Az első feltöltés a GitHubra 2010. november 27.-én történt, azóta a játék fejlesztése folyamatos.[4] Jelenleg a fejlesztés a népszerű 0.4.17-es verzióról ugrott át az 5.0.0 -ra rengeteg verziószámot egyből kihagyva, de azt is továbbfejlesztve már az 5.0.1 - nél tart a csapat..[5]

A játék vegyes kódolású, a fő program C++, a rugalmasan fejlesztett részek LUA nyelven íródnak. A program és az API nyílt forrású, GPL licensszel elérhető.

A játék magyar nyelven is játszható, a nyelvi fordításnak köszönhető, ami még nincs teljesen kész, várják a további lelkes segítőket.

Kiegészítők[szerkesztés]

A játékhoz némi LUA nyelvismerettel könnyedén lehet készíteni saját módosításokat. Ezeket több csoportba lehet osztani:

  1. Textúrák
  2. Építőanyagok
  3. Térképgenerátorok
  4. Játékosra ható módosítások
  5. Élőlények
  6. Környezet
  7. Közlekedés
  8. Készletek
  9. Eszközök
  10. Karbantartás

A hivatalos módosításokat a játék fórumában találhatjuk, ezek csomagokként telepíthetőek, ennek megfelelően közöttük függőségi fa feszíthető ki. Az 5.0.0-ás verziótól kezdve a modok közvetlenül a játékból is telepíthetőek, ez megkönnyíti a keresést, ugyanakkor a hatalmas számuk némi zavart is okzhat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 5.8.0
  2. Ez nem teljesen igaz, mert néhány blokk csak közvetve alkotható meg. Ilyen például a mikroblokk, a rendes blokk 1/8-a, amiből már az egyébként direkt nem elérhető lépcsősarok megépíthető. Igaz, ez az alapjátékban nincs meg közvetlenül.
  3. Home - Minetest. [2019. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 28.) „Enormous Maps With 62,000x62,000x62,000 blocks, there's no running out of space. You can mine 31,000 blocks down, or build 31,000 blocks up.”
  4. Az első bejegyzés
  5. Az 5.0.0 bejelentése

Források[szerkesztés]