Mindenki jól van

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindenki jól van
(Stanno tutti bene)
1990-es olasz–francia film
RendezőGiuseppe Tornatore
ProducerAngelo Rizzoli
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróMassimo De Rita
Giuseppe Tornatore
FőszerepbenMarcello Mastroianni
Michèle Morgan
ZeneEnnio Morricone
OperatőrBlasco Giurato
VágóMario Morra
JelmeztervezőBeatrice Bordone
DíszlettervezőAndrea Crisanti
Gyártás
GyártóErre Produzioni
Les Films Ariane
TF1 Films Production
Sovereign Pictures
Silvio Berlusconi Communications
Ország Olaszország
Franciaország
Nyelvolasz
Forgatási helyszín
Játékidő118 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMiramax
BemutatóKanada 1990. szeptember 7.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mindenki jól van (Stanno tutti bene) 1990-ben bemutatott olasz–francia filmdráma Giuseppe Tornatore rendezésében, melyben Tornatore nem először nyúl a klasszikus témához, a nagyvárosba szakadt gyermekek és az otthon maradt szülők viszonyához: a téma már a Cinema Paradiso filmjében is megjelent. Ebben az alkotásban azonban az idős szülő a főhős, akinek szerepét Marcello Mastroianni formázza meg. A film zenéjét ezúttal is Ennio Morricone alkotta.

Az 1990-es cannes-i filmfesztivál ökumenikus zsűrijének díját nyerte el, az Arany Pálmára is jelölték. A részben Tornatore által írt forgatókönyv alapján 2016-ig két remake is készült.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A becsületben megőszült operarajongó, nyugalmazott anyakönyvvezető nagyapa, Matteo Scuro nagyon várja már öt gyermeke és unokái esedékes nyári látogatását és a velük való együtt nyaralást. Mikor a megbeszélt napra senki sem jön el, elhatározza, maga keresi fel őket, sőt magában beszélve még azt is elmondja, hogy majd fényképeket hoz a feleségének.

Öt gyermeke után járva Nápolytól Torinóig beutazza szinte egész Itáliát. Útja során az országnak olyan arca tárul fel, amely nem kerül az újságok címoldalára, és amelyet sohasem látni a televízióban. Gyerekei élete is nagyon különbözik attól, amiről Matteónak eddig tudomása volt. Rá kell jönnie, hogy így vagy úgy, de becsapják, és hiába hozza rendbe egymás után mindegyikük többé-kevésbé elrontott életét, valójában mindegyiküknek csak útjában van. Végül meg kell történnie a tragédiának, hogy a lehetséges mértékig újra egyesüljön a család…

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Marcello Mastroianni Matteo Scuro Szabó Gyula (1. szinkron)[2]
Végvári Tamás (2. szinkron)
Michèle Morgan nő a vonaton Andai Györgyi
Valeria Cavalli Tosca Németh Borbála
Marino Cenna Canio Galbenisz Tomasz
Norma Martelli Norma
Roberto Nobile Guglielmo Tarján Péter
Salvatore Cascio a gyermek Alvaro

Érdekességek[szerkesztés]

  • Cameoszerepben megjelenik Ennio Morricone, aki Matteo képzeletében a Milánói Scalában próbáló karmestert játssza.
  • Giuseppe Tornatore filmrendező ezúttal is több alkalommal feltűnik, különböző cameoszerepekben: Rómában egy fotóst a divatbemutatón, Milánóban a színház ügyelőjét alakítja, aki odakíséri Matteót üstdobos Guglielmo fiához, aki a zenekarral épp Morricone filmzenéjét próbálja.
  • Cesare Barbetti, a film szinkronrendezője is feltűnik egy cameóban. Azt a politikust alakítja, akinek Canio beszédet ír, és hangját kölcsönzi azon zenei próbák karmesterének, amelyeken Guglielmo is részt vesz.
  • Alvaro Scuro üzenetrögzítőjének háttérmotívuma az Ennio Morricone által 1978-ban, Édouard Molinaro Il vizietto című filmjéhez írt filmzenéje.
  • Giuseppe Tornatore elmondta, hogy a szinkronizálás korai szakaszában Marcello Mastroianni soha nem tudta teljes egészében elmondani a szövegét, mert mindig nevetésbe tört ki. Amikor Tornatore megkérdezte ennek a furcsa vidámságnak az okát, Mastroianni azt válaszolta: – Kiköpött Ettore!, vagyis az általa alakított Matteo karaktere Ettore Scola rendezőre, Mastroiannit régi barátjára emlékeztette.
  • A Cinema Paradisóból ismert több színész is megjelenik a filmen. A gyermek Alvarót alakító három színészből ketten, a gyermekszínész Salvatore (Totò) Cascio[3] és Jacques Perrin (fényképen), továbbá Antonella Attili és Leo Gullotta.

Remake[szerkesztés]

A film amerikai feldolgozását 2009-ben mutatták be Mindenki megvan címmel, Robert De Niro főszereplésével. 2016-ban jelent meg a kínai remake, az Everybody's Fine (一切都好).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mindenki jól van - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. január 20.)
  2. Mindenki jól van - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. január 20.)
  3. Totò Cascio (1979) az imdb.com-on

További információk[szerkesztés]