Ugrás a tartalomhoz

Miklósffy-kápolna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miklósffy-kápolna
A Wikimédia Commons tartalmaz Miklósffy-kápolna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Miklósffy-kápolna a szentgyörgymezői temetőben álló ravatalozókápolna Esztergomban, a Szent György plébánia területén.

Leírása[szerkesztés]

A klasszicista stílusban épült, műemlék kápolna temető keleti (Bátori Schulcz Bódog utcai) bejáratától nem messze, szabadon áll. Téglalap alaprajzú, egyhajós, egyenes szentélyzáródású épület. A hajó sátortetővel fedett, de a kápolna hátsó részén álló szentélye nyeregtetős. A bejáratához lépcsősor vezet fel. A főhomlokzatot két-két pilaszter díszíti tetején timpanon, felette a kápolna huszártornya áll, ami félgömb formában végződik tetején kettős keressztel. A bejárat feletti kőtábla emlékezik meg az építtetőről, az alábbi felirattal:

„A felfeszített Üdvözítőnek ditsőségére, a fájdalmas Isten anyjának tiszteletére és el-felejthetetlen drága jó szülői áldott hamvainak háládatos emlékezetére építette Csik-Vatsartsi Miklósffy András 1835 évben.”

A szerény oltár vörös mészkőből készült, fölötte félkör alakú ablak. Az épület déli oldalán emléktábla emlékezik meg Somogyi Károly esztergomi kanonokról, akit végakarata szerint a szentgyörgymezői temetőben helyeztek végső nyugalomra. Az ő könyvfelajánlásából jöhetett létre a mai, szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.

Története[szerkesztés]

A kápolnát a mára kihalt Miklósffy család egyik tagja, Csikvátsársi Miklósffy András káptalani ügyvéd építtette 1835-ben. Mivel fenntartását nem biztosította, így a fölszentelése csak 1884. szeptember 14-én történt meg, amikor Majer István választott püspök, a kápolna építtetőnek családtagja, 150 forintot tett le az elhunyt családtagokért mondandó szentmisékre.

Két hold föld haszonbéréből, valamint az alapítványi tőkék kamataiból megtakarított összegből lett a kápolna nagyobb mérvben tatarozva 1895-ben. 1900 őszen kifestették. Temetések alkalmával egyesek kívánságára a harangozás évenként néhány forint jövedelmet hozott a kápolnának.[1] A rendkívül rossz állapotú épületet 2007-ben kívülről teljesen felújították Hernádi Zsolt, esztergomi születésű MOL elnök-vezérigazgató adományából.[2]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Miklósffy chapels in Esztergom
A Wikimédia Commons tartalmaz Miklósffy-kápolna témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  1. Előterjesztés a képviselő-testület 2009. szeptember 24-i ülésére - A Szentgyörgymezői Miklósffy-kápolna felújításának támogatása
  2. Hídlap 2008. november 15. szám 29. oldal
  • Komárom-Esztergom megye műemlékjegyzéke, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (2006)

Koordináták: é. sz. 47° 48′ 25″, k. h. 18° 44′ 27″