Michael Unterguggenberger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michael Unterguggenberger
Született 1884. augusztus 15.
Hopfgarten im Brixental
Elhunyt 1936. december 19. (52 évesen)
Wörgl
Állampolgársága osztrák
Foglalkozása politikus
Tisztség polgármester (1931–1934, Wörgl)

Michael Unterguggenberger (Wörlitz, 1884. augusztus 15.Wörgl, Tirol, 1936. december 19.) osztrák helyi politikus (SPÖ), Wörgl (Tirol) polgármestere 1931 és 1934 között.

Szakmái[szerkesztés]

Miután az iskolát befejezte, fűrészmalomban dolgozott segédmunkásként. 1899-ben gépésztanonc lett Imstben. Inasságát befejezvén 1905-ben a vasútnál lett mozdonyvezető, majd később Revident és gépmester. 1931-ben Wörgl polgármesterének választották, és a vasúttól nyugdíjazták.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Egyshillinges bankjegy, a jobb szélén láthatóak a bélyegek
Egységes hátoldal Unterguggenberger felhívásával a kísérletben való részvételre

Politikai karrierje 1912-ben vette kezdetét, amikor belépett a Szociáldemokrata Pártba és az Osztrák Államvasutak Személyzeti Bizottságába. 1919-ben a párt Wörgl városi tanácsába küldte, és már 1920-ban ő lett az alpolgármester. Ezt az tisztet egészen polgármesterré választásáig, 1931-ig töltötte be. Az osztrák polgárháború miatt 1934 februárjában betiltottak minden baloldali pártot, így politikai karrierje is megszakadt.

A wörgli kísérlet[szerkesztés]

Az 1929-es világgazdasági válság következtében a wörgli régió gazdasági helyzetét 1931-ben defláció nyomasztotta. A köztartozások összege 1,3 millió shilling volt, és 1500-an voltak munka nélkül. Felük a közösségi segélyekre szorult. Ez lehetetlenné tette a szükséges beruházások véghezvitelét. A forgalomban lévő aranyfedezetű pénz mennyisége érezhetően csökkent.

Mindezek alapján Michael Unterguggenberger egy olyan segélyprogramot dolgozott ki, mely a wörgli régióban 34 500 schilling értékben biztosított szabadpénzt mint egyfajta kiegészítő valutát. Az ötletet Silvio Gesell szabad gazdaságelméletére alapozta. 1932. július 8-án a wörgli közgyűléstanács egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

Unterguggenberger sürgősségi programja hatott. Szaporodtak az építkezések, és erősödött a fogyasztás, melyek eredményeképp 1933-ra a munkanélküliek száma a régióban negyedével csökkent, miközben ez Ausztria más részei tovább növekedett. A kísérletet világszerte nagy figyelem övezte. 1933 szeptemberében a Wörgl-schilling az Osztrák Nemzeti Bank kezdeményezésére egy bírósági végzés alapján megszűnt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Unterguggenberger című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.