Michael Rockefeller

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Rockefeller
Született1938. május 18.[1]
Manhattan
Elhunytfeltehetően 1961 novembere
feltehetően Asmat-föld, Új-Guinea
Állampolgárságaamerikai
SzüleiMary Rockefeller
Nelson Rockefeller
Foglalkozása
  • antropológus
  • fotográfus
  • felfedező
Iskolái

A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Rockefeller témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Új-Guinea nyelvi csoportjai. Az asmatokat a sziget déli részén narancssárga színnel jelöli a térkép.

Michael Rockefeller eltűnése egy 1961-es, nagy port kavart esemény volt Új-Guinea szigetén. Rockefeller halálának a körülményei a mai napig nem tisztázottak.

Előzmények[szerkesztés]

Michael Rockefeller a nagy hatalmú és gazdag amerikai Rockefeller-családnak volt a tagja. Édesapja Nelson Rockefeller (1908–1979) New York állam kormányzója, később az Amerikai Egyesült Államok alelnöke. Nelson Rockfellert érdekelték a természeti népek, ezért saját költségén 1954-ben múzeumot alapított New Yorkban. A Primitív Művészet Múzeumának műtárgyai nagy hatással voltak 1938-ban született Michael fiára, aki eltökélte, bővíteni fogja édesapja gyűjteményét. Venezuelai és japán körútja után Holland Új-Guineára utazott, hogy az akkoriban megismert, a sziget elzárt, középső részén, a Baliem-völgyében(wd) élő dani nép(wd) kultúráját tanulmányozza más antropológusokkal. Az út sikeres volt, és 1963-ban anyagából – már Rockfeller feltételezett halála után – Robert Gardner közreműködésével nagy sikerű dokumentumfilm is készült Halott madarak(wd) címmel.

Rockefeller az első új-guineai útja sikerén felbuzdulva újabbat szervezett, ezúttal a sziget déli, de ugyancsak nehezen megközelíthető oldalán élő asmatok(wd) földjére.

Eltűnése[szerkesztés]

Az asmatok a danikhoz hasonlóan az európai civilizáció szemszögéből nézve igen elmaradott, ősvilági népnek számítottak az 1960-as években, számos, a modern világ szokásrendszerétől jelentős mértékben elütő szokással és viselkedési formával. Tekintve, hogy a nép egyes tagjai feltételezhetően még fehér emberrel sem találkoztak, tanulmányozásuk érdekes feladatnak ígérkezett a tudomány világában feltörekvő fiatal Rockefeller számára.

Az ekkor is még mindössze 23 éves Rockefeller nem szervezett nagy kutatócsoportot: csak egy fehér munkatársat, René Wassing(wd) holland antropológust (1927–2011) és két őslakos kísérőt választott maga mellé. Egy motorcsónakon indultak útnak a sziget déli partja mentén az asmatok által lakott Otsjanep(wd) település felé, azonban a jármű meghibásodott. Ekkor a 2 őslakos vállalta, hogy kiúszik a partra, és visszamegy az európai támaszpontra segítéségért. Ez meg is történt, de a motorcsónak továbbsodródott. Félve, hogy idejében nem érkezik segítség, a csónak pedig kisodródik a nyílt óceánra, Rockefeller is úgy döntött, hogy megpróbál kiúszni az ekkor már több km távolságra lévő szigetre. Wassing a sziget felé úszva látta utoljára Rockefellert.

A korábban elküldött két őslakos kísérő végül visszajutott az európai központba, és onnan segítséget is küldtek Wassinghoz kimentve a motorcsónakból.

Keresések[szerkesztés]

Eltűnésének hírül vétele után azonnal megindult Michael Rockefeller keresése. Még édesapja, Nelson Rockefeller is a szigetre repült. Hajók, repülőgépek és helikopterek vizsgálták át a megjelölt vidéket, de nem akadtak az eltűnt fiatalember nyomára. Elképzelhetően látszott, hogy az, a szigetre úszás közben kimerülve belefulladt a tengerbe, vagy sósvízben élő krokodilok, cápák áldozata lett. Felmerült ugyanakkor az is, hogy talán mégiscsak elérhette a partot, és ezt követően vesztette életét – esetleg a kannibál szokásokkal is rendelkező asmatok között.

Carl Hoffman kutatásai[szerkesztés]

Csónakos asmatok (2018-as felvétel)

53 évvel Rockefeller eltűnése után, 2014-ben a National Geographic újságírója, Carl Hoffman(wd) Új-Guineába ment, hogy amit még lehet, kiderítsen az eseményről. Kutatásait „Vad termés: A kannibálok, a gyarmatosítás és Michael Rockefeller primitív művészetért való tragikus kutatásának története” című könyvében foglalta össze. A műben állást foglal amellett, hogy az eltűnt Rockefeller elérte a sziget partját, majd az asmatok ölték meg őt. Állításai szerint ez már az 1960-as években sem volt kérdés, de valamilyen okból kifolyólag nem kapott nyilvánosságot. Egyes feltételezések szerint a terjeszkedő Indonézia által Holland Új-Guineára gyakorolt nyomás állhatott ennek hátterében, a holland hatóságok pedig attól féltek, ha a külvilág azt látja, hogy nem tudják megfékezni az őslakosokat, annál hamarabb elveszíthetik a területet.

Hoffman úgy tudja, hogy az eltűnés kivizsgálására 1962-ben kiküldött Wim van de Waal rendőrtiszt látta is Rockefeller koponyáját, amelyet az asmatok mutattak meg neki. Hoffman 2014-ben az asmatok közé, Otsjanepbe érve nem hozta nyilvánosságra, hogy Rockefeller eltűnése után kutat. A helyi asmatok nem voltak hajlandók beszélni vele, Hoffman tolmácsa szerint attól félve, hogy a kutató felderíti az asmatok körében széles körben ismert fél évszázaddal azelőtti bűntényt. Állítólag egy helyi kisebb, 1950-es évek végén kezdett törzsi háborúskodás, és a holland békefenntartók beavatkozásainak időszakának közepette ment Rockefeller a területre. A történet szerint a partra úszva egy asmat csónakos csoport találkozott vele. A hollandokra haragos asmatok megölték fehér Rockefellert, pontosabban levágták a fejét, meglékelték a koponyáját, és elfogyasztották az agyát. Ezt követően megsütötték és megették a húsát, combcsontjaiból tőröket faragtak, sípcsontjaiból pedig halászathoz szigonyhegyeket készítettek. Vérét is összegyűjtötték, és magukra öntötték, miközben rituális táncokat lejtettek, és szexuális aktusokat hajtottak végre.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Rockefeller című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)