Michael Bloomberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Bloomberg
Michael R Bloomberg.jpg
New York város 108. polgármestere
Hivatali idő
2002. január 1.2013. december 31.
Előd Rudolph Giuliani
Utód Bill de Blasio

Született 1942. február 14. (74 éves)[1]
Párt

Gyermekei Georgina Bloomberg
Foglalkozás
  • üzletember
  • politikus
  • pilóta
  • író
  • kereskedő
Iskolái
Vallás zsidó vallás

Michael Bloomberg aláírása
Michael Bloomberg aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Bloomberg témájú médiaállományokat.

Michael Rubens Bloomberg KBE[2] (Massachusetts, Medford, 1942. február 14.) amerikai üzletember, New York City volt polgármestere.

Time 100 Michael Bloomberg.jpg

Bloomberg apja, egy zsidó származású bevándorló fia könyvelőként dolgozott egy helyi tejfeldolgozó üzemben. A Johns Hopkins Egyetemen mérnökként végzett, a Harvard Egyetemre ment megszerezni az MBA fokozatot. 1966-ban, tanulmányai befejezése után, a Salamon Brothersnél (ma Salamon Smith Barney) helyezkedett el, ahol 6 év múlva már tulajdonossá vált. Miután 1981-ben felvásárolták a Salamon Brothers-t, 10 millió $-os végkielégítéssel elbocsátották.

Ebből a pénzből alapította meg még abban az évben vállalkozását, a Bloomberg L.P.-t.

2001-ben választották meg New York polgármesterének Rudy Giuliani utódaként. Azért, hogy ne kelljen az előválasztásokon részt vennie, a Demokrata Pártból a Republikánusba lépett át. 2005-ben 58%-kal választották újra. 2006 decemberében egy nagyvonalú tervet hirdetett meg New York hosszútávú fejlesztéseire (PlaNYC 2030), amely többek közt tartalmazza az útdíj bevezetését New York belvárosában. 2007. június 20-án azzal lepte meg a közvéleményt, hogy szakított a Republikánus Párttal, és független politikussá vált. Így a választási kampányt jórészt saját zsebéből finanszírozta, körülbelül 75 millió $-t költött a polgármesteri szék újbóli megszerzésére.

Bloomberg vagyonát jelenleg (2014. június) 34,1 milliárd amerikai $-ra becsülik.[3]

Források[szerkesztés]