Mexikói meztelen kutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mexikói meztelen kutya (Xoloitzcuintli)
Xoloitzcuintli - GCH Bayshore Georgio Armani 09 (16397731930).jpg
Fajtagazda ország Mexikó
Osztályozás
Csoport V. Spiccek- és ősi típusú kutyák
Szekció 6. Ősi típusú kutyák
Fajtaleírás
Érvényes standard [1]
Kiadás éve 2009
A Wikimédia Commons tartalmaz Mexikói meztelen kutya témájú médiaállományokat.

A mexikói meztelen kutya (Xoloitzcuintle) egy mexikói kutyafajta.

Történet[szerkesztés]

Kialakulása az 1500-as évekre tehető. Az azték birodalomban egykor nagy népszerűségnek örvendett. Ölebként, ágymelegítőnek tartották, de a vallási szertartásokon áldozatként is bemutatták ezeket az állatokat. A spanyol konkvisztádorok – akik porig rombolták az azték birodalmat – egyes források szerint ínyencfalatként ették a húsát. A kihalás szélén álló fajta megmentésére a mexikói ebtenyésztők programot hirdettek az 50-es években. Ennek ellenére mind a mai napig igen ritka állatok. Eredeti hazájában számtalan tévhit és népies gyógymód fűződik hozzá.

A mexikói Tijuana város 2007-ben alapított labdarúgó-egyesülete, a Club Tijuana Xoloitzcuintles de Caliente, erről a kutyáról kapta a nevét.

Külleme[szerkesztés]

A hivatalos FCI standard alapján három méretben létezik: miniatűr, közép és standard. Mindhárom csoporton belül léteznek kopasz és szőrös egyedek is. A szőrös egyedek ugyanúgy törzskönyvezhetőek, mint kopasz társaik. Színváltozatban is többfélék, a kopaszoknál elfogadott a fekete, szürke és a pöttyös szín is. A szőrösöknél a fekete, fehér, csoki és sok más árnyalat is előfordulhat. Eltérés a fogazatban jelentkezik, a kopaszoknál elfogadott a hiányos fogazat, míg a szőrösöknek komplett fogsorral kell rendelkezniük. Sokak számára szokatlan, sőt nem éppen szemgyönyörködtető a kopasz, kizárólag a koponyatetőn és a farka végén ritkás szőrzetet viselő kutya, ám akad, aki éppen e miatt a különlegessége miatt tartja. A mexikói meztelen kutya büszke tartása a kopókéra, alkata pedig a terrierekére emlékeztet. A perui meztelen kutyához hasonló kutyafajta. Állítólag más kutyától eltérően, verejtékmirigyek vannak bőrében, s ezért nem liheg, ha melege van.

Jelleme[szerkesztés]

Természete bizalmatlan, békés, értelmes, élénk és éber.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • David, Alderton. Kutyák, Határozó Kézikönyvek sorozat. Panem-Grafo (1993) 
  • Patay László: Kutyák – Búvár Zsebkönyvek, 1975. 60. o.