Mexikó–Egyesült Államok-határzár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szárazföldön közel teljes hosszban kiépült kerítés az Egyesült Államok és Mexikó határán, 2021-ben
A határrégió
A kerítés nyugati vége a Csendes-óceánnál

Az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó közötti műszaki határzár különféle kerítések összefoglaló neve, melyek fő célja a két ország közötti illegális határátlépés, a Mexikó felől az USA-ba érkező illegális bevándorlás és a drogcsempészet megakadályozása.

A kerítés támogatói a nemzetbiztonsági kockázatok folyamatos fokozódására hivatkoznak, amely összefügg a kartellek erőszakos cselekedeteivel és a nemzetközi terrorizmussal való együttműködésükkel. Az ellenzők szerint a kerítéssel a közpénzeket pocsékolják, mert nem hatékony a visszatartó ereje, azonkívül veszélyezteti az illegális bevándorlók egészségét és biztonságát, valamint elpusztítja az állatok élőhelyét, megakadályozza a vízhez jutásukat, zavarja a vonulásukat és más módon is károsítja a környezetet.

A kerítés építése[szerkesztés]

Határ az USA (balra) és Tijuana, Mexikó (jobbra) között

A kerítés építése a három nagy „Művelet” része, melyekkel a Latin-Amerikában gyártott törvénytelen kábítószerek behozatalát és az illegális bevándorlást szándékoztak csökkenteni. (Operation Gatekeeper, Kalifornia, Operation Hold-the-Line,[1] Texas, és Operation Safeguard,[2] Arizona. A kerítéseket stratégiailag olyan helyekre építették, ahol enyhítik az illegális határátlépők áramlását Mexikó és az Egyesült Államok délnyugati területei között.

A határzár építését 2005. november 3-án javasolta Duncan Hunter republikánus képviselő a kongresszusban. 2006. október 26-án George W. Bush aláírta a H.R.6061 jelű, Secure Fence Act of 2006 című törvényt,[3] amely megadta a jogi alapját a kb. 1100 km-es kerítés építésének.

Ez a törvény segít megvédeni az amerikai embereket. Ez a törvény biztonságosabbá teszi a határainkat. Ez egy fontos lépés a bevándorlási reform felé.
George W. Bush, az USA elnöke - 2006. október 26.[4]

2010 januárjában befejezték a határzár építését San Diego (Kalifornia) és Yuma (Arizona) között. Innen Texas felé folytatódik 6,4 m magas, 1,8 m mélyen a földbe és 0,9 m széles betonsávba ágyazott kerítés építése.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael P. Dino, Evaluator-in-Charge & James R. Russell, Evaluator (1994 december): Border Control: Revised Strategy Is Showing Some Positive; Results: Report to the Chairman – Subcommittee on Information, Justice, Transportation and Agriculture, Committee on Government Operations, House of Representatives (angolul)
  2. Operation Gatekeeper, Operation Hold-the-Line, Operation Safeguard
  3. SECURE FENCE ACT OF 2006 - U.S. Government Printing Office
  4. Fact Sheet: The Secure Fence Act of 2006 - A Fehér Ház

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mexico–United States barrier című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:US-Mexico barrier
A Wikimédia Commons tartalmaz Mexikó–Egyesült Államok-határzár témájú médiaállományokat.