Metoxi-izoflavon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metoxi-izoflavon
IUPAC-név 3-fenil-5-metil-7-metoxi-4H-kromén-4-on
Kémiai azonosítók
CAS-szám 82517-12-2
PubChem 2734290
ChemSpider 2016043
SMILES
CC1=CC(=CC2=C1C(=O)C(=CO2)C3=CC=CC=C3)OC
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C17H14O3
Moláris tömeg 266,29 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A metoxi-izoflavon izom- és csontépítésre előállított anabolikus szteroid. Egy 1979-es USA-szabadalomban a kifejlesztők azt állítják, hogy az anabolikus szernek nincs mellékhatása sem a férfi (androgén), sem a női (ösztrogén) nemi hormonokra.

Állattenyésztés[szerkesztés]

A „Methoxy” gyorsan népszerű lett az állattenyésztők körében, mert rövid idő alatt jelentős izomnövekedést okoz az állatokban. 30 nap alatt a metoxi-izoflavon okozta átlagos súlynövekedés 8–15% volt borjú, 7–10% tehén, 8–20% baromfi és 10–20% nyúl esetén, és a növekmény legnagyobb része sovány húsban jelentkezett. Szakértők azt állítják, hogy jelenleg ez a leghatékonyabb anabolikus szer. Mi több, a szabadalom azt is állítja, hogy nincs sem androgén, sem májkárosító mellékhatása.

Testépítés[szerkesztés]

Az utóbbi időben a metoxi-izoflavon a testépítők elsőként választott táplálékkiegészítője lett. Tanulmányok szerint jelentősen javítja az emberi fehérjefelhasználást. Néhány heti használat után 2–3 kg izomnövekedésről számoltak be, továbbá jelentős mértékű kalcium-, foszfor-, nátrium- és nitrogénvisszatartásról. Más tanulmányok az egyik fontos stresszhormon, a kortizon hatásának jelentős csökkenéséről írnak.

Étvágycsökkentő hatása is van idegrendszeri mellékhatások nélkül, továbbá csökkenti a koleszterinszintet.

Források[szerkesztés]