Metanolgazdaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A metanolgazdaság egy a metanol felhasználásán alapuló gazdasági struktúrát jelent, amelyben a fosszilis energiahordozókat a metanol helyettesíti.

A metanol felhasználásának ötlete energiahordozóként, üzemanyagként és nyersanyagként Oláh György nevéhez fűződik. A Nobel-díjas magyar kémikus és két szerzőtársa által közösen megjelentetett könyvben[1] vázolják a fosszilis energiahordozók helyzetét és az alternatív energiaforrások alkalmasságát, azok korlátait, mielőtt felvetnék a metanolon alapuló gazdaság ötletét.

A metanol felhasználása[szerkesztés]

A metanolnak magas az oktánszáma, ami lehetővé teszi, hogy a benzint helyettesítse. A metanol hajtotta motor teljesítménye kisebb, mivel az energiatartalma alacsonyabb mint a benziné. A porlasztás mértéke magasabb, ami azt jelenti, hogy a motor által termelt hő kisebb, ami lehetővé teszi a „csak” léghűtés használatát. Emellett a metanol tisztábban ég, mint a benzin és biztonságosabb tűz esetén.

  • Dízelmotorokban
  • Metanol hajtotta járművekben
  • Elektromos áram előállítására

A metanolból majdnem minden olyan anyag előállítható, melyet a kőolajból és a földgázból állítunk elő (pl. dimetil-éter(DME), formaldehid).

A metanolból az MTO (metanol alkénekké való alakítása) folyamat során etén és propilén keletkezik, melyeket ma még kőolajból állítunk elő. A metanolos eljárást alkalmazva, alkéneket a kőolajkészletek kimerülése után is előállíthatunk. Az MTG(metanol benzinné való alakítása) folyamat során a metanolból benzin állítható elő, melynek első lépése során DME keletkezik:

2 CH3OH = (CH3)2O + H2O

A további dehidratálással előállítható nagyobb szénatomszámú metanolszármazék.

A metanol előállítása[szerkesztés]

▪ A metanolt napjainkban szintézisgázból állítják elő:

CH4 + H2O = CO + 3 H2

CO + 2 H2 = CH3OH

▪ Azonban előállítható vízből és szén-dioxidból is:

2 H2O + elektromos áram = 2 H2 + O2 (a folyamat neve: elektrolízis)

CO2 + 3 H2 = CH3OH + H2O

Mindkét esetben nagy nyomás (10-15 MPa) és magas hőmérséklet (60-1000°C) szükséges. A metanol előállításához szükséges energiát (pl. víz bontása, magas hőmérséklet) megújuló energiaforrással (nap-, szél-, geotermikus energia) és atomenergiával lehetne fedezni.

A metanolgazdaság előnyei[szerkesztés]

A metanol előállításához szén-dioxid és víz kell, égése során szén-dioxid és víz keletkezik; tehát a metanolt energiatárolásra is lehet használni.

A metanolgazdaság hátrányai[szerkesztés]

Ha a metanolt metánból állítjuk elő, azzal továbbra is egy fosszilis energiaforrást használnánk. Ha pedig szén-dioxidból és vízből állítjuk elő, a víz bontásához, és hogy a szintézisgázból metanol legyen, energia szükséges; továbbá a keletkezett hidrogéngáz egyharmadából víz lesz.

A metanol előállításához szükséges szén-dioxidot nehéz lenne a levegőből kivonni.

Az egyenáram fejlesztésére használt metanol esetében drága és korlátozott mennyiségű a katalizátor (Pt, Ru).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beyond Oil and Gas: The Methanol Economy , George A. Olah, Alain Goeppert, G. K. Surya Prakash, Wiley-VCH, 2006

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Methanol economy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gas to liquid című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.