Metanolgazdaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A metanolgazdaság egy a metanol felhasználásán alapuló gazdasági struktúrát jelent, amelyben a fosszilis energiahordozókat a metanol helyettesíti.

A metanol felhasználásának ötlete energiahordozóként, üzemanyagként és nyersanyagként Oláh György nevéhez fűződik. A Nobel-díjas magyar kémikus és két szerzőtársa által közösen megjelentetett könyvben[1] vázolják a fosszilis energiahordozók helyzetét és az alternatív energiaforrások alkalmasságát, azok korlátait, mielőtt felvetnék a metanolon alapuló gazdaság ötletét.

A metanol felhasználása[szerkesztés]

A metanolnak magas az oktánszáma, ami lehetővé teszi, hogy a benzint helyettesítse. A metanol hajtotta motor teljesítménye kisebb, mivel az energiatartalma alacsonyabb mint a benziné. A porlasztás mértéke magasabb, ami azt jelenti, hogy a motor által termelt hő kisebb, ami lehetővé teszi a „csak” léghűtés használatát. Emellett a metanol tisztábban ég, mint a benzin és biztonságosabb tűz esetén.

  • Dízelmotorokban
  • Metanol hajtotta járművekben
  • Elektromos áram előállítására

A metanol előállítása[szerkesztés]

A metanolgazdaság előnyei[szerkesztés]

A metanolgazdaság hátrányai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beyond Oil and Gas: The Methanol Economy , George A. Olah, Alain Goeppert, G. K. Surya Prakash, Wiley-VCH, 2006

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Methanol economy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.