Mercedes de Acosta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mercedes de Acosta
Született1892. március 1.
New York
Elhunyt1968. május 9. (76 évesen)
New York
Állampolgárságaamerikai
Élettársa
SzüleiRicardo de Acosta
Foglalkozásaköltő, drámaíró, ruhatervező

A Wikimédia Commons tartalmaz Mercedes de Acosta témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mercedes de Acosta (New York, 1892. március 1. – New York, 1968. május 9.) amerikai költőnő, drámaíró, ruhatervező és társasági ember. Több hollywoodi személyiséggel folytatott leszbikus kapcsolata közül a Marlene Dietrich-hel való a legismertebb, de Greta Garbo, Alla Nazimova, Tamara Karszavina, Eva Le Gallienne, Isadora Duncan, Katharine Cornell, Ona Munson, Adele Astaire és állítólag Tallulah Bankhead is szeretői közt voltak. Ellentmondásos önéletrajzát Here Lies a Heart címmel dokumentálta.

Ez olyan hírnév volt, amit nem értékelt mindenki. Ahogy Alice B. Toklas, Gertrude Stein szeretője írta egy barátjának, Anita Loosnak: „…nem fogsz tudni könnyen megszabadulni Mercedestől: megvolt neki a két legfontosabb nő az USA-ban – Greta Garbo és Marlene Dietrich”.

Háttér[szerkesztés]

1893-ban, New Yorkban született kubai apának, Ricardo de Acostának és spanyol anyának, Micaela Hernández de Albának gyermekeként. Állítólag a spanyol Alba hercegek leszármazottja volt. Több testvére volt: Aida, Ricardo Jr, Angela, Maria és Rita.

Mercedes de Acosta 1920-ban összeházasodott Abram Poole-lal (1883–1961), aki festő és társasági ember volt; 1935-ben váltak el.

Magánélet[szerkesztés]

Bár tehetségéhez nem fér kétség, a magánélete az, ami híressé tette őt Hollywoodban. Hollywood „elitjének” több tagjával leszbikus kapcsolatba keveredett, és nem próbálta meg elrejteni szexuális irányultságát.

1916-ban Alla Nazimova színésznővel, nem sokkal utána Tallulah Bankhead fiatal színésznővel is kapcsolata volt, majd Isadora Duncan későbbi táncossal. Házassága után Eva Le Gallienne színésznővel ötéves viharos kapcsolata volt. A két nő gyakran vakációzott és utazott együtt, meglátogatták Natalie Barney híres író és társasági ember szalonját Európában. De Acosta ez idő alatt Sandro Botticelli és Jehanne de Arc című darabjait írta Evának. Egyik sem lett siker. A darabok sikertelensége, de Acosta féltékeny természete, ezenkívül a pénzügyi kudarcok véget vetettek a kapcsolatuknak.

A következő évtized folyamán halmozta a női partnereket, akik között egyaránt voltak fiatal és idősebb színészek is.

Afférja Greta Garbóval[szerkesztés]

1931-ben találkoztak és állítása szerint gyorsan kialakult a kapcsolatuk. Kettejüket de Acosta akkori szeretője, Salka Viertel mutatta be egymásnak. A kapcsolatát Garbóval gyakran írták le az élet iránti szeretetként.

Garbo irányította a kapcsolatot, gyakran vakációztak együtt. 1944-ben Garbo véget vetett a se veled, se nélküled kapcsolatnak. De Acosta megállás nélkül írt neki verseket, leveleket, amelyekben leírta, mennyire szereti őt. A többség szerint Greta Garbo maradt de Acosta szerelme élete hátralevő részében is.

Here Lies a Heart[szerkesztés]

Emlékiratát 1960-ban adták ki, mivel agydaganattal diagnosztizálták, és szüksége volt a pénzre.

Könyve ellentmondásos, neveket sorol fel, akikkel kapcsolata volt. Ezek közül sokan felháborodásukat fejezték ki, hazudozónak titulálták – csak kitalálta a történeteit –, és ezért sokan fel is jelentették. A kapcsolatait levelekkel tudta bizonyítani, emiatt a színésznők többsége ezek után távol tartotta magát az írónőtől, mivel féltették a karrierjüket.

Barátai elhagyták, és a pénzügyi gondjai is állandósultak. De Acosta viszonylagos szegénységben és elfeledve halt meg 75 évesen.

Irodalom[szerkesztés]

  • McLellan, Diana (2001). The Girls: Sappho Goes to Hollywood. St. Martin's Griffin ISBN 0-312-28320-2
  • Stern, Keith (2009), „de Acosta, Mercedes”, Queers in History, BenBella Books, Inc.; Dallas, Texas ISBN 978-1933771-87-8

További információk[szerkesztés]