Mendozahippus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mendozahippus
Evolúciós időszak: Késő oligocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Meridiungulata
Rend: Notoungulata
Alrend: Toxodonta
Család: Notohippidae
Alcsalád: ?
Nem: Mendozahippus
Cerdeño & Vera, 2010
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mendozahippus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mendozahippus témájú kategóriát.

A Mendozahippus az emlősök (Mammalia) osztályának a Notoungulata rendjébe, ezen belül a Notohippidae családjába tartozó nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Mendozahippus a késő oligocén korszakban élt, azon a helyen ahol ma az argentínai Mendoza város található.[1] Az Agua de la Piedra Formation-hoz tartozó Quebrada Fiera lelőhelyről egy teljes koponya, két lábközépcsont, két felső állcsont és öt magányos felső állcsontba tartozó fog kerültek elő. Az állatot először 2010-ben írták le; leirói Esperanza Cerdeño és Bárbara Vera őslénykutatók. Típusfaja, a Mendozahippus fierensis Cerdeño & Vera, 2010.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Esperanza Cerdeño and Bárbara Vera (2010). „Mendozahippus fierensis, gen. et sp. nov., new Notohippidae (Notoungulata) from the late Oligocene of Mendoza (Argentina)”. Journal of Vertebrate Paleontology 30 (6), 1805–1817. o. DOI:10.1080/02724634.2010.520781.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mendozahippus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.