Memento Mori (Csillagkapu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Memento Mori
Csillagkapu
10. évad, 8. epizód
Eredeti címMemento Mori
VendégszereplőDon Stark
Brendan Beiser
Sonya Salomaa
Gary Jones
ÍróJoseph Mallozzi és Paul Mullie
RendezőPeter DeLuise
Gyártási szám1008
Első sugárzás2006. szeptember 8.
Kronológia
ElőzőEllencsapás
KövetkezőTolvajok között
A Csillagkapu epizódjainak listája
Memento Mori a Csillagkapu című amerikai sci-fi sorozat tizedik évadjának nyolcadik epizódja.

Ismertető[szerkesztés]

Figyelem: Itt a Csillagkapu 10. évadjának cselekményét vagy a végkifejletet is olvashatod.

Vala pincérnőként egy vendéglőben dolgozik, és épp felveszi egy család rendelését, amikor két férfi betör az üzletbe, és felszólátják a vendéglőket, hogy értékeiket adják át nekik. Kijelölik Valat, hogy gyűjtse össze ezeket a vendégektől. De Vala hirtelen, mintegy reflexszerűen, pillanatok alatt lefegyverzi, és ártalmatlanná teszi a két rablót.

A következő jelenet három héttel korábban játszódik egy elegáns étteremben. Vala és Daniel vacsorához készülődik, és Vala azzal szekálja Jacksont, hogy a találkozó biztosan randevúnak számít. Daniel zavartan mentegetőzik, és próbálja elhitetni Valaval, hogy ez csak baráti vacsora, majd elmondja, hogy ezt a találkozót azért szerezte meg, hogy megköszönje Valanak, hogy megjavult, és a CSK-1 csapatához szeretne tartozni.

Ezután Vala elmegy a mosdóba, ahol egy férfi már vár rá, és elkábítja, majd a pincér orra előtt kiviszi a lányt az épületből. A pincér Danielhez visszatérvén elmondja, hogy Valat kikísérték, mert rosszul lett, erre Jackson rosszat sejtve, a lány keresésére indul. Elkésik, mire kiér az étteremből, addigra Valat már egy kocsiba tuszkolják, és elrobognak a helyszínről.

A lány egy raktárszerű helyiségben ébred, ahol egy idegen eszközre csatlakoztaják. Megjelenik Athena, egy Goa’uld, aki a Trösztbeli kapcsolatai segítségével raboltatta el Valat. A múltban Vala egykori gazdatestje, Qetesh, Athena szövetségese volt, és a két Goa'uld együtt tervezett elrabolni egy tárgyat, ami megmutathatja az Ősök által elrejtett kincs lelőhelyét. A Valara csatlakoztatott szerkezet arra szolgál, hogy lány tudatalattijából előhozza Qetesh emlékeit, köztük a megtalált kincs lelőhelyét.

Eközben Mitchell, Teal'c, Carter és Daniel több titkos Tröszt-rejtekhelyről kap információt, és elkezdik végigkutatni több CSK csapat segítségével a helyeket. Az egyik csapat rá is talál Valara, de a kibontakozott harcban az idegen eszköz zattalálatot kap, így zárlatos lesz, és törli Vala memóriáját. A legtöbb ember meghal, amikor a Tröszt védelmi rendszere felrobbantja a titkos rejtekhelyet, de Vala elmenekül.

A CSKP-ra visszatérve, Daniel kihallgatja az egyetlen túlélőt, aki a Tröszt embere, de az nem akar vallani. Ekkor Teal'c veszi át a kihallgatást, aki súg valamit a fogolynak, aki erre vallani kezd. Kiderül, hogy Vala miért szökött meg, és miért nem emlékszik feltehetőleg semmire.

Eközben Vala a városban bolyong, és éhségében bemegy egy étterembe. Fizetés helyett megpróbál meglógni, de a tulajdonos elkapja. Vala bevallja, hogy semmire sem emlékszik, és azt is, hogy nincs semmije és senkije, erre a tulajdonos munkát ajánl a lánynak.

Vala már két hete dolgozik pincérnőként, amikor megtörténik a rész elején látott rablási kísérlet. A támadók hatástalanítása után Valat egy törzsvendég rendőr bekíséri az örsre, és megpróbálja azonosítani. A lány nem árul el semmit, ezért a rendőrségi informatikai rendszerbe feltesznek egy azonosítási kérelmet.

A kérelmet veszik a CSKP-n is, és Siler megmutatja a tábornoknak, akik érte küldi Carteréket. A rendőrségre meg is érkezik a CSK-1 csapata, de kiderül, hogy előttük egy perccel már elvitte Valat egy Carter néven bemutatkozott tiszt. A CSK csapat üldözésre készül, de autójuk beszorul egy rendőrautó mögé, így Mitchell lefoglal egy motort, és egyedül indul útnak a Tröszt autója után.

Eközben Vala megtámadja az őt szállító autó sofőrjét, így az autó hatalmasat borul, és az odaérkező Mitchellt meglövi a Tröszt egyik embere. Vala fegyvert szerez, amit Mitchellre szegez, és elmenekülnek egy segíteni akaró civil autójával.

A CSKP kinyomozza, hol van Mitchell (a bőre alá rejtett adóvevővel), aki eközben hasztalan magyarázza Valanak a saját és csapatja történetét; a lány nem hisz neki. A kiérkező CSK-1 csak Mitchellt találja meg levetkőztetve, és Vala gyalog menekül tovább.

A lány egy rendőrautót látva a közeli raktárba menekül. A rendőrség értesíti a körözés alatt álló lányról a Légierőt (ezen belül a CSKP-t), így Mitchellék elindulnak a raktár felé. A Tröszt, amely lehalgatta ezt az értesítést, szintén oda tart, így hamarosan kitör a harc a CSK-1 és a Tröszt emberei között.

A CSK csapat kis idő után semlegesíti a támadókat, miközben Vala megpróbál elmenekülni, hogy véglegesen eltűnjön. A kijáratnál azonban eléje áll Daniel, aki elmondja, hogy Vala egész életében menekült, és nem engedi, hogy ez újra elkezdődjön. A lány emlékei visszatérnek, és boldogan öleli át Danielt.

A történet végén Landry tábornok átnyújtja Valanak a CSKP jelzéseit, így a lány ezzel hivatalosan is a CSK-1 tagja lett. Vacsorával tervezik a megünnepelését, így a lány odaveti Jacksonnak, hogy a randijuk így ezúttal nem lesz folytatva. Daniel zavartan bizonygatja, hogy a három héttel ezelőtti eset sem az, de a CSKP jelen lévő tagjai arcukon gúnyos mosollyal elszivárognak, egyedül hagyva a szavait kereső Danielt.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A rendőrségen Vala saját névként Valerie Todad-ot mond be, miután a falon meglátja a rendőr gyermekének rajzát, amire a kisgyerek ráírta a „To Dad” (Apunak) szöveget
  • A jelenetben, ahol Michael egy fekete Sedant üldöz, mely elrabolta Vala-t a rendőrségről, az autópályai lehajtón a „Surrey” és a „Ladner” felirat látható, melyek Vancouver (ahol a sorozatot forgatják) külvárosai. Ettől a részlettől eltekintve a jelenet tökéletes lett volna, hiszen a készítők a lehető legtöbbet megtették, hogy az epizód hihető legyen: például az autópályán lévő autók mindegyikén coloradói rendszám van, ahol a Csillagkapu Parancsnokság található.

Külső hivatkozások[szerkesztés]