Megdönteni Hajnal Tímeát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megdönteni Hajnal Timeát
2014-es magyar film
RendezőHerczeg Attila
ProducerTőzsér Attila
Ferenczy Gábor
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróCsurgó Csaba
DramaturgVészits Andrea
FőszerepbenOsvárt Andrea
Szabó Simon
Simon Kornél
Lengyel Tamás
Jordán Adél
Hirtling István
ZeneGulya Róbert
OperatőrTóth Widamon Máté
Gyártás
OrszágMagyar Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő105 perc
Forgalmazás
ForgalmazóInterCom
Bemutatómagyar 2014. február 13.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1262/2014)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Megdönteni Hajnal Tímeát 2014-ben bemutatott magyar romantikus filmvígjáték, melyet Herczeg Attila rendezett. A főbb szerepekben Osvárt Andrea, Simon Kornél és Szabó Simon látható.

A magyarországi mozikban 2014. február 13-án mutatták be. A film nézettségi rekordot döntött[1][2] és összességében kedvező, illetve vegyes kritikákat kapott.[3][4][5]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hajnal Tímea gyönyörű és jól menő fotómodell, aki azonban már ráunt a felhajtásra és egyszerűbb, nyugodtabb életre vágyik. Gimnáziumi osztályának tizenöt éves érettségi találkozóján találkozik azzal az osztálytársával, aki középiskolás korában jó barátja, lelki társa volt, Horváth Danival. Dani is hasonló gondokkal küszködik: bár jó állása van menyasszonya apjának cégében, és az esküvőjére készül, valójában elege van az egészből, inkább csak tűri a nő és családja basáskodását. Némi alkohol hatására az egykori osztálytársak hamar túllépnek a beszélgetésen, az étterem ruhatárában váratlanul csókolózni kezdenek, majd egymáséi lesznek.

Az egyetlen gond ezzel az, hogy az aktust a telefonjával videóra veszi Bögöcs, az osztály fekete báránya, a modortalan és nagyszájú autónepper-pornóproducer, majd a felvétellel megzsarolja Danit. Kívánsága egyszerű: azt akarja, hogy Dani intézze el, hogy ő „megdönthesse” Hajnal Tímeát, ellenkező esetben nyilvánosságra hozza a felvételt, ami nyilvánvalóan egyet jelentene az esküvő elmaradásával.

Dani természetesen ebbe nem akar belemenni, annál is kevésbé, mert időközben beleszeret Tímeába. Emiatt egy másik egykori osztálytársával, akivel azóta is a legjobb barátok maradtak, különböző módszereket próbálnak kieszelni annak érdekében, hogy el tudják kerülni a botrányt. Még egy pszichológust is segítségül hívnak – a szintén egykori osztálytársat, Szentesi Virágot -, hogy az segítsen a probléma elsimításában.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

A külső jelenetek nagy részét jól felismerhető budapesti helyszíneken vették fel.[6] Többek között Feneketlen-tónál és az azt övező parkban, a Szent Imre Gimnáziumban, az V. kerületi Magyar utcában, a Henszlmann Imre utcában és a Királyi Pál utcai Borssó Bistro Étteremben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rég nem tarolt így magyar film (magyar nyelven). HVG, 2014. február 17. (Hozzáférés: 2023. április 14.)
  2. Tóth, Nándor Tamás: Megdönteni a nézettségi rekordot – Remek nézettséggel startolt Hajnal Tímea (Jegypénztár február 13-16.) (magyar nyelven). Filmtekercs.hu, 2014. február 21. (Hozzáférés: 2023. április 14.)
  3. Mesterházy, Lili: Végre nevettünk egy magyar vígjátékon (magyar nyelven). Origo.hu, 2014. február 10. (Hozzáférés: 2023. április 14.)
  4. Soós, Tamás: Jobbára ártalmatlan (magyar nyelven). Revizor Online, 2014. február 12. (Hozzáférés: 2023. április 14.)
  5. Szűcs, Gyula: Feltámadt a magyar vígjáték (magyar nyelven). Index.hu, 2014. február 10. (Hozzáférés: 2023. április 14.)
  6. "Szarmageddon": érdemes-e megdönteni Hajnal Tímeát? (magyar nyelven). HVG, 2014. február 13. (Hozzáférés: 2023. április 14.)

További információk[szerkesztés]