Medvecukor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Haribo-féle medvecukor

A medvecukor (ismert bocskorszíj cukorka néven is) egy édesség, melynek alapanyaga az édesgyökér-kivonat, valamint gyakran az ánizsolaj. Világszerte számos színbeli és ízbeli változata ismert, attól függően, hogy milyen adalékokat tartalmaz.

Előállítása[szerkesztés]

A gyártás során az édesség összetevőit vízben feloldják, majd 135 °C-ra melegítik . Ezt követően egy tartályba öntik, ahol keményítőporral keverik össze. Miután a massza a megfelelő szilárdságúra keményedett, a tartály oldalán levő nyílásokon kipréselik, így kapja a cukorka a jellegzetes hosszúkás, bocskorszíjra emlékeztető alakját. A kész cukorkát méhviasszal permetezik le, hogy fénylő hatást érjenek el.

Élettani hatása[szerkesztés]

A medvecukor túlzott mértékű fogyasztása endokrin hypertoniát (magas vérnyomást) okoz. Ennek mechanizmusa az, hogy az édesgyökér hatóanyaga (glicirrhizin) gátolja a vesében az aldoszteron célsejtekben a kortizol inaktivációját (11β-HSD II). Így a sejtek tévesen nagyobb aldoszteronszintet érzékelnek. A hiperaldoszteronizmus magas vérnyomást okoz.[1] 2020-ban az Egyesült Államokban egy 54 éves férfi belehalt a medvecukor túlzott fogyasztásába, napi másfél csomaggal evett meg kedvenc édességéből és leállt a szíve.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Orvostovábbképzõ Szemle XIV. évf. 6. szám, 2007. június
  2. Egy 54 éves férfi heteken át megevett napi 1,5 zacskó medvecukrot – belehalt. HVG. (Hozzáférés: 2020. szeptember 25.)

Források[szerkesztés]

  • http://ezinearticles.com/?The-History-and-Making-of-Liquorice&id=234696/ The History and Making of Liquorice