Ugrás a tartalomhoz

Meótok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Meótok
Meóti sírlelet Krasznodar térségéből
Meóti sírlelet Krasznodar térségéből
A Wikimédia Commons tartalmaz Meótok témájú médiaállományokat.

A meótiak vagy meótok (cserkesz nyelven МыутIэхэр; görög nyelven Μαιῶται}}; latin nyelven Maeōtae, továbbá Mæotians, Maeotae, Maeotici, Mæotici) az Azovi-tenger körül élő ókori nép volt. Az Azovi-tenger neve ebben a korban Meótisz volt.[1] Nem ismeretes, hogy a nép kapta-e a nevét a tengerről vagy fordítva, de inkább a tenger nevének elsődlegessége valószínűsíthető. Gyakran a cserkesz népek, abházok és az abazák őseiként említik őket.

A nép identitása hasonlóan bizonytalan, mint a nevük etimológiája. A történészek többségi véleménye szerint a „meótiak” elnevezést számos kisebb csoportra alkalmazták, amelyek az Azovi-tenger körül éltek, mint a szindik, dandaridák, és sokan mások.[2] Közöttük valószínűleg a szindik domináltak.[3]

Legkorábbi említésük a leszboszi Hellenikosztól ismeretes. Sztrabón szerint a meótiak részben halászatból, részben földművelésből éltek, de ugyanolyan harciasak voltak, mint szomszédaik. Később a Boszporoszi Királyság egyik népét alkották, majd a népvándorlás viharai (szarmaták) során más népekbe olvadtak.

A meótokat megjelenítették a római Marcus Aurelius-oszlopon is, amint békéért könyörögnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. James, Edward Boucher. "Maeotae" and "Maeotis Palus" in the Dictionary of Greek and Roman Geography, 1st ed., Vol. II. Walton & Maberly (London), 1857. Accessed 26 Aug 2014.
  2. Sztrabón: Geografika
  3. Boardman & Edwards 1991, p. 572

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maeotians című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap