Mavro Frankfurter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mavro Frankfurter
Született1875. május 15.
Holešov
Elhunyt1941 (65-66 évesen)
jasenovaci koncentrációs tábor
Állampolgárságaosztrák–magyar
GyermekeiDavid Frankfurter
Foglalkozásarabbi
Halál okahalálbüntetés
SablonWikidataSegítség

Mavro (Móse) Frankfurter (Holešov, 1875. május 15.Jasenovaci koncentrációs tábor, 1942.) vinkovci főrabbi volt, akit a holokauszt során gyilkoltak meg a jasenovaci koncentrációs táborban.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Móse (Moritz) Frankfurter néven a csehországi Holešovban (akkor még Ausztria-Magyarország része) született 1875. május 15-én David és Katerina Frankfurter gyermekeként. Feleségül vette Rebekka-Rivka Figelt, akitől három gyermeke született: Ruth lánya és két fia, David és Alfons (később Avraham). A Frankfurter család Daruváron élt, ahol Frankfurter rabbi volt. Az első világháború előestéjén családjával Vinkovcére költözött, ahol kinevezték rabbinak, majd 1914-ben főrabbinak. Frankfurter folyékonyan beszélt németül, lengyelül, héberül és horvátul. Az otthoni háztartásban németül és héberül beszéltek. A Vinkovcében található Nova ulica (Új utca) építése során a Frankfurter család kastélyt épített (ma Juraj Dalmatinac utca és Vladimir Nazor utca). 1914-től 1941-ig a vinkovcei zsidó közösségben és a vinkovcei zsinagógában végzett rendszeres tevékenysége mellett Frankfurter a judaizmus tanáraként is dolgozott a vinkovcei gimnáziumban.[1] 1936-ban fia, David a svájci Davosban meggyilkolta a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) svájci irodavezetőjét, Wilhelm Gustloffot. Amikor meghallotta a merényletet, Frankfurter haja egyik napról a másikra megőszült. Meglátogatta fiát a börtönben, és megkérdezte tőle: „... kinek volt erre szüksége?"[2] A második világháború és Vinkovce 1941-es náci megszállása idején Frankfurtert egy asztalra állították, miközben a német katonák arcul köpték, hosszú szakállát tépték, és puskatussal ütötték. Őt és feleségét 1942-ben gyilkolták meg az usztasák a jasenovaci koncentrációs táborban. [3][4][5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (Tomo Šalić 2002, pp. 37, 403, 405)
  2. Šarčević, Josip (2007. október 3.). „David Frankfurter” (horvát nyelven). Hrvatski Povijesni Portal, Kiadó: Miljenko Hajdarović. [2013. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. ISSN 1846-4432. (Hozzáférés: 2022. augusztus 29.)  
  3. (Martin Gilbert 1987, p. 148)
  4. Mavro Frankfurter”, Pages of testimony by Avraham Frankfurter (son), Yad Vashem, 2013. február 5. 
  5. Moshe Frankfurter”, Pages of testimony by David Frankfurter (son), Yad Vashem, 2013. február 5. 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mavro Frankfurter című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.