Mario Merz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mario Merz
Mario Merz
Mario Merz
Született 1925. január 1.[1][2][3][4][5]
Milánó[6]
Elhunyt

Torino[12]
Állampolgársága
Házastársa Marisa Merz[14]
Foglalkozása
 • festőművész
 • szobrász
 • rajzoló
 • installációs művész
Iskolái Torinói Egyetem
Kitüntetései
 • Goslarer Kaiserring
 • Praemium Imperiale (2003)[15]
Sírhelye Cimitero Monumentale
A Wikimédia Commons tartalmaz Mario Merz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mario Merz (Milánó, 1925. január 1.Torino, 2003. november 9.) olasz képzőművész. A második világháború idején kezdett el rajzolni.

Művészete[szerkesztés]

Joseph Beuyshoz hasonlóan az ősi nomád törzseknek művészete inspirálta. "Boszorkánydoktorként" fogja fel önmagát, aki a szellemiekben szegényes, csak anyagiakban gazdag nyugati világ számára létrehoz egy gyógyhelyet (otthont), ahol a traumák, kulturális sérülések meggyógyulhatnak. Központi formája az iglu-forma (eszkimók jégkunyhóik). A gömb forma tökéletesség- és világ-szimbólum; ugyanakkor a természetes és mesterséges, a geometria és mesterséges egyensúlya, szintézise jellemzi az iglukat). Általában fém vázat alkalmaz, amit agyaggal, viasszal, tört üveggel, műanyaggal, hálóval stb. borít be.

Gyakran – érdekes módon – számokat ír rájuk, abszurd matematikai, geometriai képleteket. Van, amikor politikai szlogeneket, idézeteket is ír. Van, amelyeknél a Fibonacci-számok jelennek meg. A középkorban fedezték fel újra az európai kultúrában, – a természeti növekedésnek a matematikai számokba való foglalásai. Ezeket általában spirális formában írja fel Merz (örök folyamat, változás, természet).

Szelíd és mértéktartó, matematikához méltóan „fagyos" volt a számösszefüggések alkalmazása a sokszorosan ismert „jégkunyhó (igloo)" projektek esetében. A számok világával irdatlan méretű mentális tér áll a művész rendelkezésére. Merz szerint a számok elterjesztése a művészek által művelt területeken „politikai" értékkel rendelkezik, mert világosságot teremt. Vagyis a művészetnek az utcára kerüléséhez a legegyszerűbb a számokat igénybe venni. Valószínűleg többen tudnak számolni, mint jól olvasni, de Merz távol állt attól, hogy az élet és a művészet lehetséges összeolvasztását abban a leegyszerűsített formában oldja meg, mint ahogy azt itt jeleztük. Általánosabb értelemben azért szövi át gondolkodásmódját a matematikai rend és a magát fejlesztő elvont organizmus, mert egy jól követhető dedukciót sejt mögötte. „Ha a matematikai sorozatokat művészetként alkalmazni tudjuk, ez azt is jelenti, hogy növények és állatok, vagyis az élőlények sokasodásának tanulmányozásából szőtt rendet a szociológiába (a művészetbe) és az élet bármely összefüggésébe is mint a növekedés metaforáját fogadhatjuk el.

Magyar vonatkozás[szerkesztés]

Krasznahorkai László „Háború és Háború” című regényében a regényhős, Korin György a Mario Merz alkotta igluban szerette volna befejezni az életét. A regény könyvjelzőjének utasításai el is kalauzolták az olvasót Schaffhausenbe az egykori „Hallen für neue Kunst” múzeumhoz, ahol korábban a Merz-féle iglut őrizték. Mivel a múzeumot 2015-ben felszámolták, a műtárgyak a bázeli Raussmüller Collectionbe kerültek. A regényhez tartozó könyvjelző utasítása így ennek alapján változott.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. a b Mario Merz (holland nyelven)
 3. a b Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven). Oxford University Press, 2006. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 15.)
 7. Mario Merz
 8. a b Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)
 9. Autoritats UB
 10. NUKAT
 11. datos.bne.es (spanyol nyelven)
 12. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)
 13. SIKART. (Hozzáférés: 2021. június 18.)
 14. Union List of Artist Names (angol nyelven), 2021. március 5. (Hozzáférés: 2021. május 21.)
 15. https://www.praemiumimperiale.org/en/laureate-en/laureates-en, 2022. március 19.