Marie Vassilieff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marie Vassilieff
Amedeo Modigliani festménye
Amedeo Modigliani festménye
Született1884. február 12.[1][2][3][4][5]
Szmolenszk
Elhunyt1957. május 14. (73 évesen)[1][2][3][5]
Nogent-sur-Marne
Állampolgársága
Foglalkozása
  • festőművész
  • szobrász
  • színházi díszlettervező
  • puppet designer
IskoláiAcadémie de La Palette
SírhelyeNogent-sur-Marne
A Wikimédia Commons tartalmaz Marie Vassilieff témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Marie Vassilieff (születési neve: Marija Ivanovna Vasziljeva, oroszul: Мария Ивановна Васильева) (Szmolenszk, 1884. február 12.Nogent-sur-Marne, 1957. május 14.) orosz–francia kubista festő, szobrász, díszlettervező.

Pályafutása[szerkesztés]

Jómódú családban született, szülei kívánságára orvostudományt kezdett tanulni, de valójában a művészet vonzotta. Nagyon szerette az orosz népies témájú nyomatokat, a lubokat, a bizánci művészetet, ikonokat és az olasz reneszánszot.

1903-ban beiratkozott a szentpétervári Képzőművészeti Akadémiára. 1905-ben Alexandra Fjodorovna cárné ösztöndíjával Párizsban kezdhette meg tanulmányait Henri Matisse-nál az École des beaux-arts-ban. Részben Vassilieffnek köszönhető, hogy Matisse ismertté vált Oroszországban. 1907-ben végleg letelepedett a francia fővárosban. Orosz újságoknak írt tudósításokat és folytatta tanulmányait Matisse-nál. 1910-től rendszeresen szerepeltek képeit az Őszi szalonon és a Függetlenek szalonján.

1910-től két évig az Orosz Festészeti és Szobrászati Akadémiát igazgatta Párizsban, de nézeteltérések miatt lemondott, és 1912-ben megnyitotta saját festőiskoláját a Montparnasse-on, a Vassilieff Akadémiát. Fernand Léger tanította a rajzot, és művészettörténeti előadásokat is tartott.

Műtermében gyakori vendég volt Georges Braque, Pablo Picasso, Henri Matisse, Erik Satie, Chaim Soutine, Amedeo Modigliani. Az első világháború alatt csatlakozott a Francia Vörös Kereszt elsősegélynyújtó szolgálatához, műtermét pedig kantinná alakította át, ahol az emigránsok és az elszegényedett művészek étkezhettek, és esténként összejöttek.

Cezanne hatására kubista stílusban alkotott, de 1920-tól bizonyos fokú primitivizmus, lekerekített formák és finomabb színek jellemezték festményeit. Szülei már nem tudták anyagilag segíteni, ezért a színpadi díszlettervezés és a design felé fordult. Az 1925-ben a Párizsban megrendezett Nemzetközi díszítő- és iparművészeti kiállítás antropomorf berendezését ő tervezte. A következő években babákat, maszkokat, színházi kosztümöket, bútorokat tervezett, valamint két dekoratív táblaképet a La Coupole párizsi brasserie számára. 1998-ban, több mint harminc évvel halála után, nyitották meg a Montparnasse Múzeumot az egykori Vassilieff Akadémia helyén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b BnF források (francia nyelven)
  4. Le Delarge (francia nyelven). Gründ, 2001
  5. a b The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)

Források[szerkesztés]

  • Ada Ackerman: Marie Vassilieff (francia nyelven). awarewomenartists.com. (Hozzáférés: 2019. július 8.)

További információk[szerkesztés]