Marie Colvin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marie Colvin
Született 1956. január 12.
New York
Elhunyt 2012. február 22. (56 évesen)
Homsz
Állampolgársága amerikai
Házastársa Juan Carlos Gumucio
Foglalkozása újságíró
Iskolái
Kitüntetései Az év újságírója kitüntetés, Anna Politkovszkaja díj

Marie Colvin (New York, 1956. január 12.Homsz, Szíria, 2012. február 22.) amerikai újságíró, 1985-től a The Sunday Times brit hetilap munkatársa. Újságírói pályafutása alatt elsősorban haditudósítóként tevékenykedett, tudósításaiért több kitüntetésben is részesült. 2012. február 22-én a szíriai Homszban vesztette életét Rémi Ochlik francia újságíróval együtt, a város ostroma alatt.

Élete[szerkesztés]

Marie Colvin New Yorkban született, itt is nőtt fel, 1974-ben érettségizett. Ezt követően egy évig Brazíliában tanult egy csereprogram keretében, majd beiratkozott a Yale Egyetemre, ahol antropológiát végzett. Az egyetem elvégzése után a United Press International munkatársa lett, ebben a minőségében Trentonban, New Yorkban és Washingtonban dolgozott. 1985-től pályafutását a The Sunday Times brit hetilapnál folytatta, Londonba költözve. 1986-tól ő volt az újság Közel-Kelet specialistája, majd 1995-től a külföldi hírek felelőse. 1986-ban ő volt az első külföldi újságíró, aki meginterjúvolta Moammer Kadhafi líbiai diktátort az El Dorado Canyon hadműveletet követően.

Az 1990-es években haditudósítóként tevékenykedett Csecsenföldön, Koszovóban, Sierra Leoneben, Zimbabweben, Sri Lankában és Kelet-Timorban. 2001-ben a Srí Lanka-i polgárháborúról tudósított, amikor egy rakétagránát felrobbanása következtében elvesztette a fél szemét. Marie Colvin a későbbiekben az általa háborús bűnökkel vádolt srí lankai kormány szándékos gyilkossági kísérletének tartotta a történteket.

2011-ben az Arab tavasz eseményeiről tudósított Tunéziában, Egyiptomban és Líbiában. 2012 februárjában illegálisan, egy motorbiciklivel átlépte a szíriai határt, hogy az ott kibontakozó, később polgárháborúba torkolló eseményekről tudósítson. Colvin az ostromlott Homszban rendezte be "főhadiszállását", utolsó tudósítását február 21-én küldte el a BBC, a CNN és az ITN News számára, egy műholdas telefon segítségével. Február 22-én a szintén Homszban tartózkodó Rémi Ochlik francia újságíróval együtt készült Homsz és Szíria elhagyására, amikor egy tüzérségi támadásban mindketten életüket vesztették. A szíriai kormány később a két újságíró meggyilkolásával "terroristákat" vádolt meg, akik állítólag egy improvizált robbanószerkezettel végeztek áldozataikkal, a két újságíró halálának szemtanúi azonban megerősítették a tüzérségi támadás tényét.

A két áldozatot Homszban temették el, majd később exhumálták őket és Damaszkuszba vitték, ahonnan hazaszállították a holttesteiket. Marie Colvint 2012. március 12-én New Yorkban helyezték végső nyugalomra.[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]