Maria Duval

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Maria Duval
Psychic-Maria-Duval.jpg
Született 1938 (81 éves)
Milánó
Állampolgársága olasz

Maria Duval (született az olaszországi Milánóban, Maria Carolina Gamba néven)[1] Franciaországban élő jósnő. Neve egy több országban szélhámosság miatt betiltott céghálózathoz kötődik, melynek tevékenységét a CNN ötrészes oknyomozó sorozatban leplezte le. A nemzetközi szervezet vásárolt adatbázisokkal kifejezetten a rászorulókat, nehézségekkel küszködőket és kispénzűeket célozza meg, személyre szabott leveleket küldve nekik, amelyekben a (Maria Duval nevét használó) feladó megalapozatlan ígéretekkel pénzt kér. A CNN szerint a céghálózat az elmúlt néhány évtized alatt legalább 200 milliós haszonra tett szert.[1]

Maria Duval maga az Astroforce nevű vállalat tulajdonosa volt, annak 1997-es eladásáig. A vállalatot a hongkongi székhelyű Health Tips Ltd (mai nevén Harmonie Ltd) vette meg. Duval később a Nizza melletti Callas kisvárosában található Institute for Parapsychological Research elnöke lett.[2]

Az Astroforce továbbra is használja Maria Duval nevét.[forrás?] A vállalat egy világszerte ismert csalás, szélhámosság[3] keretében használja a jósnő nevét. Az Astroforce vállalat az általa szerzett címlistákat direkt marketing vállalatoknak adja el.[forrás?]

Az Astroforce eladása után Maria Duval a Destiny Research Center mellett kezdett dolgozni .[forrás?]

A vállalatok működési elve[szerkesztés]

A fent említett vállalatok újságokban, magazinokban helyeznek el hirdetéseket és időnként személyesnek tűnő, de valójában "tömeggyártott" leveleket küldenek ki a megszerzett címekre. Az "áldozatok", akik válaszolnak ezekre a hirdetésekre vagy levelekre, még több személyre szabott levelet kapnak. Ezek a levelek is tömeggyártottak. Az egyen leveleket úgy írják meg, mintha maga Maria Duval írta volna, aki pénzért cserébe segítséget kínál.

Ezek a levelek például ilyen hamis állításokat tartalmaznak:

 • 1. hamis állítás: pontos és bizonyítható jóslatok az elmúlt 23 évben legalább 2400 TV-műsorban és 8400 rádióműsorban
 • 2. hamis állítás: a jósnő sikerei több mint 700 újságcikkben megjelentek
 • 3. hamis állítás: a dollár árfolyama, valamint a tőzsdei index megjóslása, továbbá kiemelt főoldali újságcikkek
 • 4. hamis állítás: a jósnő rendszeresen működik együtt orvosokkal és a rendőrséggel
 • 5. hamis állítás: a jósnő telepátiásan több mint 20 eltűnt személyt beazonosított
 • 6. hamis állítás: a világ minden tájáról járnak a jósnőhöz hírességek

A fenti állítások közül egy sem bizonyítható.

Az Egyesült Királyság hatóságai a fenti állításokra tett panaszokat jóváhagyták.[4]

A levelek további 8-10 oldalon át folytatódnak. Duval a levélben azt állítja, hogy telepátiásan fontos és sürgős üzenetet kapott, kifejezetten a levél címzettjére vonatkozóan. A csillagok különleges együttállása (vagy valami ehhez hasonló) azt jelzi, hogy a levél címzettje életében fontos, új szakasz kezdődik. A levél szerint a levél címzettjének legfontosabb kívánságai most megvalósulhatnak, ám kizárólag Maria Duval segítségével.

A segítség abban rejlik, hogy Duval a levél címzettjének küld egy tárgyat, azt állítva, hogy különleges szertartásokat fog végezni, külön a levél címzettje érdekében. Az elküldött tárgy lehet egy különleges rezgésű "kristály", amely állítólag telepátiás kapcsolatot hoz létre; lehet egy pentagramma, amelyet a levél címzettje a párnája alá kell, hogy helyezzen; más esetekben egy kabala, amulett vagy talizmán, esetleg egy okkult titkokat tartalmazó könyv[5] vagy egy titkos kézikönyv, amely a lelket mágneses vibrációval tölti fel. A levél címzettjét gyakran arra szólítják fel, hogy végezzen valamiféle szertartást egy időben azzal, amikor Duval is úgymond éppen szertartásait végzi. Ezekért a szolgáltatásokért a levél "akciós" árat kínál, amely az Egyesült Államokban nagyjából 50 dollár szolgáltatásonként.

A leveleket láthatóan professzionális marketingesek írták, akik számos jól ismert marketinges technikát alkalmaznak.

Panaszok[szerkesztés]

Az Astroforce leveleivel kapcsolatos panaszoknak az Egyesült Királyság reklámetikai hatósága, az Advertising Standards Authority 1999. decemberében helyt adott.[6] A vállalat hirdetéseivel kapcsolatos panaszoknak az Egyesült Királyság hatóságai 2000 márciusában helyt adtak. Az Astroforce 2005-ben kénytelen volt felhagyni új zélandi hirdetéseivel, miután az ország fogyasztóvédelmi felügyelete panaszt tett.[7] 2014-ben Duvalt az Egyesült Államok Szövetségi Bírósága előtt perelték be.[8]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Melanie Hicken, Blake Ellis, and Julia Jones (2016-03-30). "Chapter Five: Knocking on the psychic's door". CNNMoney.
 2. Australian Broadcasting Corporation, Paul Van Buitenen
 3. Consumer NZ, Maria Duval scam Archiválva 2008. december 25-i dátummal a Wayback Machine-ben.
 4. Advertising Standards Authority, Astroforce Ltd t/a Maria Duval. [2000. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 2.)CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link) , (t/a = trading as)
 5. Great Secret Manual of the Initiated, p. 3
 6. Advertising Standards Authority, Astroforce Ltd t/a Maria Duval. [2000. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 2.)CS1 maint: BOT: original-url status unknown (link)
 7. Consumers' Institute of New Zealand, Not clairvoyant enough? Archiválva 2007. szeptember 29-i dátummal a Wayback Machine-ben.
 8. McClatchy DC Archiválva 2014. november 29-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Külső linkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maria Duval című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.