Marczinka Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marczinka Zoltán
Marczinka Zoltán - 2014
Marczinka Zoltán - 2014
Született 1962. augusztus 1.
Adony
(58 éves)
Nemzetisége magyar magyar
Házastársa Marilena Abbate
Foglalkozása kézilabda szakember, mesteredző, tanár, sportvezető

Marczinka Zoltán (Adony, 1962. augusztus 1. –), magyar kézilabdaedző, tanár, nemzetközi hírű kézilabda-szakember. 1997–2000 között az ausztrál férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt, részt vett a Sydney-ben rendezett olimpián. 1993-ban angol nyelven jelent meg a Playing Handball című átfogó tanulmánya a sportágról, amelyet a nemzetközi kézilabda társadalom a világ legjobb, ilyen tárgyú szakkönyvének tart.[forrás?]

Életpálya[szerkesztés]

A Fejér megyei Adonyban született, édesapja Marczinka László (1925–2004) pedagógusként, édesanyja, született Pajer Erzsébet (1932–) az adonyi postahivatal vezetőjeként dolgozott.

A Székesfehérvári József Attila Gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának földrajz-testnevelés szakán szerzett diplomát 1985-ben, és még ugyanebben az évben középfokú kézilabda-edzői képesítést szerzett a Budapesti Testnevelési Főiskola edzői szakán. Ezután Százhalombattára, a Dunai Kőolaj NB I/B-s kézilabdacsapatába igazolt, és a MOL-nál kapott sportállást.

1988-89-ben két éven át utazott a világban. Először Kanadában tartózkodott hosszabb időn át, ám itt sem szakadt el teljesen a kézilabdától, aztán egy évre Ausztráliába költözött. Rövid magyarországi kitérő után Ausztráliában telepedett le, itt megnősült, és – miközben még játékosként is aktív maradt – elindult a kézilabda-edzői pályafutása. Először a New South-Wales tartományi ifi- és junior-válogatottnál dolgozott, eközben Sydney-ben sportág-népszerűsítő előadásokat és bemutató edzéseket tartott. 1991-ben az ausztrál kézilabda-válogatott játékosaként Hiroshimában részt vett az Ázsia-bajnokságon.

Ekkortájt kezdett el dolgozni a Playing Handball – A comprehensive study of the game című könyvén, amely a sportág alapjaitól kezdve a professzionális felkészítésig a szakma minden területét átfogó rendszerező könyv. Nemzetközi szakmai berkekben ezt a munkát a kézilabdázás alapművének tartják.

1993-ban Budapesten jelentet meg az angol nyelvű “Playing Handball”, amely a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) hivatalos tankönyve lett. Ennek magyar nyelvű változata a “Kézilabdázás” a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) kérésére és támogatásával 1994-ben adta ki a TRIO Budapest Kiadó.

Aktív játékos pályafutása befejeztével 1997-től az ausztrál férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya lett (ő vezette a csapatot az egyiptomi világbajnokságon (1999), és a Sydney-i nyári olimpiai játékokon (2000)). 2001-ben visszajött Magyarországra, a szentendrei NBI/B-s kézilabdacsapat edzője lett, eközben a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) előadójaként világszerte nagy sikerű edzői kurzusokat vezetett. 2003-tól Mocsai Lajos szövetségi kapitány segítőjeként a magyar női kézilabda-válogatott edzője lett, és ebben a minőségében vett részt a horvátországi világbajnokságon (itt ezüstérmet szerzett a válogatott), valamint a 2004-es athéni nyári olimpiai játékokon (5. hely).

A 2004-ben Magyarországon megrendezett 6. női kézilabda-Európa-bajnokság szervezőbizottságának sportigazgató-helyettese volt, majd ugyanebben az évben az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előadója lett. 2007-ben az Ausztrál Fitness Akadémián erőnléti edző/személyi edző szakon mesteredző képesítést szerzett. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség Módszertani Bizottságának választott tagja 2009-től.

2007-2009 között a hazai rendezésű Női Junior Európa-bajnokság sportigazgatója. 2009-ben edzőként visszatért a magyar női kézilabda-válogatotthoz: a 2009-es kínai világbajnokságon (9. hely) és a 2010-es norvég-dán közös rendezésű Európa-bajnokságon (10. hely) Mátéfi Eszter szövetségi kapitány munkáját segítette.

2010-2011 a Semmelweis Tudományegyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerzett MSc Okleveles Kézilabda Szakedző diplomát, majd felvételt nyert a Warsói Józef Pisuldski Testnevelési Egyetem Doktori iskolájába, itt várhatóan 2014-ben doktori címet szerez. 2012-től Budapesten a Magyar Kézilabda Szövetség keretén belül létrehozott Nemzetközi Edzőképző Központ (NEK) vezetője, 2013-ban az Európai kézilabda Szövetség (EHF) mesteredzője. 2013 novemberében a Magyar Kézilabda Szövetség kinevezte a 2014. decemberi Női Kézilabda Európa-bajnokság szervezőbizottságának ügyvezető igazgatójává.

Magánélet[szerkesztés]

Ausztráliában ismerkedett meg olasz származású feleségével Marilenával, akivel 1990-ben kötött házasságot, majd 1990-ben Sydney-ben telepedtek le. Két gyermekük született, Tamás és Réka; gyermekei magyarul, olaszul és angolul egyaránt felsőfokon beszélnek. Tamás a Testnevelési Egyetem hallgatója, egyben igazolt futballista. Réka gimnazista.

Érdekességek[szerkesztés]

1988-ban nyelvtanulás, kalandvágy, valamint szakirányú ismeretszerzés céljából két évet külföldön töltött, eközben élt és dolgozott Japánban és Jamaicán is eltöltött hosszabb időt.

Források[szerkesztés]