Marcel Renault

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marcel Renault
Született1872. május 14.[1][2]
Boulogne-Billancourt[3]
Elhunyt1903. május 26. (31 évesen)[1][2]
Payré[4]
Állampolgárságafrancia
SzüleiAlfred Renault
Foglalkozása
Halál okaközúti baleset
SírhelyePassyi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Marcel Renault témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Marcel Renault verseny közben

Marcel Renault (Párizs, 1872. május 14.Payré, 1903. május 26.) francia gyáriparos és autóversenyző, Louis Renault testvére.

Életpályája[szerkesztés]

Egy párizsi polgárcsalád öt gyermekének (három fiú, két lány) egyike. Eleinte apja textilvállalatánál dolgozott, majd 1899. február 25-én két fivére, Fernand és Louis társulásával megalapította Billancourtban a Renault Frères vállalatot. A társuláshoz elsősorban pénzével, üzleti érzékével és versenyszeretetével járult hozzá. Fernand mellett nagy szerepe volt a Renault gépjármű-értékesítő hálózat kiépítésében, amely 1900-ban a hét legnagyobb francia városban jelent meg, és amely három év múlva már 120 üzlettel rendelkezett.

Autóversenyzőként részt vett az 1900. évi nyári olimpiai játékokon. 1900-ban indult először versenyen. 1902-ben egy új négyhengeres Renault gépkocsival megnyerte a Párizs-Bécs autóversenyt a könnyű járművek kategóriában. Az 1140 kilométeres távolságot Marcel 29 óra 30 perc alatt tette meg.

Halála[szerkesztés]

Szerelőjével (Vauthier) részt vett az első és utolsó alkalommal megrendezett Párizs-Madrid autóversenyen, azonban 1903. május 24-én Couhé-Vérac község mellett elvétett egy kanyart, s kocsija az árokba borult. A kocsitól 6 méterre repülő Marcel olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy 48 órával később, Payrében elhunyt. Mivel a verseny néhány óra leforgása alatt hat versenyző, egy járókelő és három néző halálát követelte, továbbá számtalan súlyos sérülést is okozott, a francia kormány Bordeaux-ban félbeszakíttatta. Ez volt az utolsó európai nagyvárosok között rendezett autóverseny.

Emlékezete[szerkesztés]

A francia 10-es műút (RN10) mentén emlékmű jelöli Marcel Renault balesetének helyszínét.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b BnF források (francia nyelven)
  3. születési anyakönyvi kivonat
  4. halotti anyakönyvi bizonyítvány

Források[szerkesztés]

  • Marcel Renault (francia nyelven). Les Renault d’avant guerre. (Hozzáférés: 2022. május 27.)
  • Marcel Renault (angol nyelven). historicracing.com. (Hozzáférés: 2022. május 27.)