Marc Ravalomanana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marc Ravalomanana
Madagaszkár 9. elnöke
Hivatali idő
2002. május 6. – 2009. március 17.[1]
ElődDidier Ratsiraka
UtódAndry Rajoelina

Született1949. december 12. (74 éves)
Imerinkasinina, Madagaszkár
PártTiako I Madagasikara

HázastársaLalao Ravalomanana
Foglalkozáspolitikus
VallásChurch of Jesus Christ in Madagascar

Díjak
  • Grand Commander of the Order of the Star and Key of the Indian Ocean (2008)
  • Grand Cross Special Class of the Order of Merit of the Federal Republic of Germany (2006. április 7.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Marc Ravalomanana témájú médiaállományokat.

Marc Ravalomanana (született 1949. december 12-én Imerinkasininában) a merina népcsoportból származó malgas politikus, Madagaszkár elnöke. 2002. május 6-án vette át a hivatalt Didier Ratsirakától a 2001. december 16-án tartott elnökválasztások eredménye körüli vita lezárása után. Ebben Ravalomanana sikeresen érvényesítette akaratát, miszerint az első körben többséget szerzett. 2006. december 3-án választották meg újra, ismét az első körben szerzett szavazati többséggel.

A Tiko felemelkedése[szerkesztés]

Svédországban végzett protestáns főiskolán. Mielőtt belépett volna a politikába, gazdag és sikeres üzletember és Madagaszkár legnagyobb tejüzemének, a Tikónak alapítója és tulajdonosa volt. Mielőtt kölcsönt kapott volna a Világbanktól, amiből gyárat vásárolt, házilag gyártott joghurtot árult.

Korai politikai pályája[szerkesztés]

1999. november 14-én az antananarivói önkormányzati választásokon a főváros polgármesterévé választották a szavazatok csaknem felével. A poszton a volt miniszterelnököt, Guy Willy Razanamasyt váltotta. Polgármestersége alatt számos sikert ért el, mint például a főváros rendbetétele. 2001. augusztus 5-én bejelentette szándékát, hogy indulni kíván a december 16-i választásokon. Két hónap után a közvéleménykutatások szerint már népszerűbb volt mint az akkori elnök, Didier Ratsiraka. A választásokat Ravalomanana nyerte Ratsiraka előtt, ám nem szerzett döntő többséget, így szükséges volt egy második kör megtartása is. Ravalomanana azonban visszautasította a részvételt egy újabb választáson, és követelte, hogy az alkotmánybíróság számlálja újra a szavazatokat. Ekkor Ratsiraka támogatói blokád alá vették a fővárost, amit Ravalomanana támogatói birtokoltak. 2002. február 22-én Ravalomanana a választások győztesének nevezte meg magát. Április 29-én a alkotmánybíróság is megerősítette Ravalomanana győzelmét, így május 6-án hivatalosan is letehette az esküt. Az elnökség továbbra is vitatott maradt, bár Didier Ratsirakának 2002. július 5-én a harcok miatt el kellett hagynia az országot, miután elvesztette az uralmát az ország tartományainak nagy részében.

Elnöksége[szerkesztés]

Ravalomanana első elnöki ciklusa alatt jelentősen javította az ország infrastruktúráját, és számos fejlesztést vezetett be az egészség- és oktatásügyben. Elnökségét azonban beárnyékolja az a tény, hogy Madagaszkár vásárlóerő paritása csökkent, valamint az, hogy nem tett intézkedéseket a szegénység csökkentésére. 2006. november 18-án az Európából visszatérő elnök repülőgépe nem szállhatott le Antananarivo repülőterén puccskísérlet és a repülőtérhez közeli lövöldözések miatt. Később azonban ezt a puccsot meghiúsították.

2006. december 3-án Ravalomanana újra jelöltette magát elnöknek. A hivatalos eredmények szerint a szavazatok 54,79%-val nyerte meg a választásokat az első körben. A legjobb eredményt Antananarivo tartományban szerezte meg; itt a szavazatok 75,39%-át szerezte. 2007. január 19-én tette le az esküt.

2007 júliusában feloszlatta a Népgyűlést még a megbízatásának vége előtt, egy évvel az alkotmányos népszavazás után. Ravalomanana szerint az új parlamenti választások szükségesek voltak, hogy a Népgyűlés már az új alkotmányos rend szerint működhessen.

Személyes élete[szerkesztés]

Ravalomanana ismert erős keresztény hite miatt. Jelenleg ő a vezetője Jézus Krisztus madagaszkári egyházának (FJKM), egy református egyháznak, amelynek Madagaszkáron 2,5 millió követője van. 2005-ben egy beszéde során szándékát jelezte, hogy egy keresztény nemzetet szeretne létrehozni. Ez számos kritikát váltott ki, mivel az alkotmány a szigetállamot világinak nevezte meg, ám a 2007-es madagaszkári népszavazás ezt eltörölte, számos más változást is hozva.

Ravalomanana eközben jó farmer személyében is mutatja magát. Elnöksége alatt egy tejüzemet és egy rizsfarmot alakított ki az elnöki palotájának közelében, Antananarivo mellett.

Kitüntetései[szerkesztés]

Mauritiuson az Indiai-óceán kulcsa és csillaga rend nagyparancsnokává tüntették ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Madagascar president steps down. BBC World News, 2009. március 17. (Hozzáférés: 2009. március 17.)