Mangazeja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mangazeja (oroszul: Мангазея) Oroszország Urálon túli, északnyugat-szibériai kereskedőkolóniája volt, a 16. és 17. században; egy város, valójában egy szinte önálló városállam. Az Ob és a Jenyiszej folyók torkolatvidékén, a Taz folyó mellett, az arktikus óceáni vizek partján helyezkedett el.

A pomorok(wd), a Fehér-tenger partvidékének korai orosz telepesei egy tengeri útvonalat találtak, amely lehetővé tette a kereskedést az északi partok mentén Arhangelszk kikötővároson keresztül. Mangazeja jórészt a prém és rozmáragyar begyűjtőhelye volt, amelyeket a rövid északi nyár folyamán hajóztak nyugat felé.

Mangazeja kereskedelmi központként fénykorában egymaga gazdagabb volt, mint egész Oroszország. Ezért, meg amiatt, mert az oroszok attól féltek, hogy az angolok és a hollandok megvetik a lábukat Szibériában, eldöntötték Mangazeja elpusztítását.

1619-ben az útvonalat az orosz cár halálbüntetés terhe mellett betiltotta.

A város ugyan még vagy ötven évig létezett, de ezalatt szisztematikusan pusztították (ideértve rengeteg dokumentumot is), így helye és a pomorok északi hajózási útvonala így végképp feledésbe merült.

A régészeti, történeti feltárások pedig csak a huszadik században indulhattak meg. Mangazeja csillogó gazdagságához ezért még ma is legendák fűződnek.

Lásd még[szerkesztés]