Mancs (kutya)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mancs
Mancs bronzszobra a Szinva partján
Mancs bronzszobra a Szinva partján
Faj kutya
Neme hím
Született 1994
Miskolc
Elpusztult 2006. október 22. (11-12 évesen)
Miskolc
Halál oka tüdőgyulladás
Miről híres? mentőkutya
Róla szóló mű Mancs
A Wikimédia Commons tartalmaz Mancs témájú médiaállományokat.
Mancs szobra gyertyákkal

Mancs (teljes nevén Miskolci Sátán Mancs; 19942006. október 22.) németjuhász kan kutya, a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája volt.

Élete[szerkesztés]

Születésekor 11 testvére volt az alomban. Hat hónapos korában gazdája észrevette, hogy egyik hátsó lábát nem használja rendesen. Az állatorvos diszpláziát állapított meg, vagyis a csontfeje nem fejlődött ki rendesen. Egy házilag átalakított szíjkengyel segítségével fél év alatt sikerült korrigálni a fejlődési rendellenességet.

Gazdájával, Lehóczki Lászlóval több sikeres mentőakcióban is részt vett. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott. Mancs részt vett a mentésben többek között a 2001-es salvadori és indiai földrengéseknél is. A kiképzésnek köszönhetően víz alatti holttestet is képes volt jelezni, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is. Ez a teljesítménye és sok-sok bevetése minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájává emelte.

2006 októberében tüdőgyulladást kapott és elpusztult; gazdája a nyilvánosság kizárásával saját kertjében temette el. Az ezt követő egy hónapban belvárosi szobra valóságos búcsújáró hellyé vált, naponta több gyertyát gyújtottak előtte.

2015-ben a mentőcsapat az Európai Polgári Díjban részesült húsz évnyi munkájuk elismeréseként.[1] Hatira Kaplan, a kislány, akit Mancs 1999-ben megmentett, díszvendégként vett részt az ünnepségen és ellátogatott Mancs szobrához.[2][3]

A szobor[szerkesztés]

2004 decemberében avatták fel Mancs szobrát Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján, nem messze a Szinva terasztól. A szobrot Szanyi Borbála szobrászművész készítette.

A szobor táblájának felirata:

MANCS
a miskolciak híres életmentő kutyája.
1996 óta – a Spider mentőcsoport tagjaként – több száz
emberéletet mentett meg a világ számos országában.

Film[szerkesztés]

2013-ban elkészült és 2015. január 29-én mutatták be a Mancs című kalandfilmet, amely valós és animációs jelenetekkel mutatja be egy fiktív mentőkutya történetét. A filmet a miskolci Mancs kutya ihlette, de nem róla szól, hanem általában tiszteleg a magyar mentőkutyák előtt.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]