Makar Jevszevjevics Jevszevjev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Makar Jevszevjevics Jevszevjev
Yevseviev M. E., teacher, RusEmpire.jpg
Született 1864. január 18.
Malije Karmali
Elhunyt 1931. május 10. (67 évesen)
Kazán
Állampolgársága
Nemzetisége erza
Foglalkozása
Iskolái Kazáni Szövetségi Egyetem
Kitüntetései
  • Szent Szaniszló-érdemrend (1904)
  • Szent Anna-rend (1914)
A Wikimédia Commons tartalmaz Makar Jevszevjevics Jevszevjev témájú médiaállományokat.

Makar Jevszevjevics Jevszevjev (oroszul: Макар Евсевьевич Евсевьев, 1864. január 18.1931. május 10.) erza nemzetiségű polihisztor, aki Domokos Péter irodalomtörténész szerint „a mordvinok nemzeti tudatának alakításában, a mordvin nemzeti kultúra alapjainak megteremtésében a legtöbbet tette”.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Malije Karmali (oroszul: Малые Кармалы; erza nyelven: Цярмун, Cjarmun) faluban született a Szimbirszki Kormányzóságban (ma Ibreszi járás, Csuvasföld), parasztcsaládban. 1872-ben kezdte meg az elemi iskolát, mely hét kilométerre volt szülőfalujától, és 1876-ban végezte el. 1878-ban felvételt nyert a kazáni idegennyelvi tanítóképzőbe, melyet 1883-ban kitűnő eredménnyel végzett el. 1898-tól vendéghallgató volt a Kazáni Egyetem bölcsészettudományi karán, 1900-ban végzett itt.

Miután az idegennyelvi tanítóképzőt felszámolták, 1919-től hároméves mordvin tanárképző tanfolyamokat vezetett. Szükség volt erza és moksa nyelvű tankönyvekre, a két nyelv nyelvtanának rendszerezésére, és Jevszevjev ebben a munkában is aktívan részt vett. 1921-ben professzori címet kapott, a Kazáni Keleti Egyetemen oktatott mordvin nyelvet, irodalmat és néprajzot. 1922 és 1925 között a kazáni tanárképzőben oktatott, majd 1925 és 1930 között a Kazáni Kommunista Egyetemen. Ebben az időszakban a mordvin tanárok képzésével és továbbképzésével foglalkozott, tanfolyamokat, kurzusokat dolgozott ki. Mindemellett aktív néprajzi gyűjtőmunkát folytatott, publikált, történeti adatokat gyűjtött, sokat fordított mind erza, mind moksa nyelvre, aktívan tanulmányozta a két nyelv nyelvjárásait.

Az 1960-as években a Mordvin Kutatóintézet öt kötetben publikálta a műveit.

Források[szerkesztés]