Magyar Napló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Napló a Magyar Írószövetség havonta megjelenő irodalmi folyóirata. Egy idős a rendszerváltozással, 1989-ben Cseres Tibor, az Írószövetség elnöke ajánlotta a magyar olvasók figyelmébe azzal, hogy „politikai értékek, erkölcsi normák és egy kikezdhetetlen minőségeszmény jegyében” induljon útjára.

Története[szerkesztés]

Jelenlegi formáját 1994-ben nyerte el, amióta Oláh János József Attila-díjas író, költő, a Kilencek néven indult költőcsoport tagja jegyzi főszerkesztőként. „Túl a Cseres Tibor által meghirdetett nyitottságon, a nemzeti irodalomnak ahhoz a fájdalmas, őszinte hangütéséhez” kell visszatalálni, hűnek maradni, „amely először, de máig képletes tömörséggel az Ómagyar Mária-siralomban hangzik fel, s máig hallik” – vallja a lap szellemiségéről.

Könyvkiadó[szerkesztés]

A folyóirat mellett 1999 óta könyvkiadó is működik. A rangos és ismert írók, költők, műfordítók, irodalomtörténészek mellett rendre jelenteti meg tehetségüket bizonyító fiatal szerzők könyveit is, mind az anyaországból, mind a határon túlról. A szépirodalom mellett helyet ad történelmi, néprajzi, szociográfiai tanulmányköteteknek, albumoknak is.

Antológiák[szerkesztés]

2002-ben indította útjára Az év esszéi, Az év novellái és Az év versei című antológiákat. Ezek a reprezentatív gyűjtemények évről évre széles panorámát nyújtanak a kortárs magyar irodalmi és szellemi életről.

Sorozatok[szerkesztés]

További közkedvelt sorozatai A Magyar Irodalom Zsebkönyvtára, a Nyitott Műhely albumsorozat és a Németh László irodalomtörténeti írásait összegyűjtő kötetei.

Főszerkesztő[szerkesztés]

Szerkesztők[szerkesztés]

  • Zsille Gábor szerkesztő, vers rovat vezető
  • Bíró Gergely szerkesztő, próza rovat vezető
  • Réger Ádám szerkesztő, kritika rovat vezető
  • Zsiga Kristóf szerkesztő, könyvkiadás
  • Cech Vilmosné gazdasági ügyintéző
  • Szentmártoni Anikó titkár, terjesztés, előfizetés, honoráriumok
  • Nemes Attila pr, marketing

Külső hivatkozások[szerkesztés]