Madárijesztő (Odaát)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madárijesztő
Odaát
1. évad, 11. epizód
Eredeti címScarecrow
VendégszereplőJeffrey Dean Morgan (apjuk),
Nicki Aycox (Meg Masters),
Tania Saulnier (Emily Jorgeson),
Tom Butler (Harley Jorgeson),
P. Lynn Johnson (Stacey Jorgeson),
David Orth (seriff),
William B. Davis (professzor),
Mike Carpenter (madárijesztő/vanír)
ÍróEric Kripke
John Shiban
RendezőKim Manners
Első sugárzás2006. január 10.
Első sugárzás Magyarországon2006. november 24.
Kronológia
ElőzőTiszta elmebaj!
KövetkezőSötét erők markában
Az Odaát epizódjainak listája

A Madárijesztő (Scarecrow) az Odaát című televíziós sorozat első évadának tizenegyedik epizódja.

Cselekmény[szerkesztés]

John felhívja fiait és megkéri őket, ne folytassák tovább a keresését, ugyanis ráakadt Mary és Jessica gyilkosára. Lediktál a fivéreknek néhány fiatal pár neveit, akik rejtélyes módon mind egy helyen, egy indianai kisvárosban tűntek el nyomtalanul. Dean megígéri apjának, hogy utánanéz az ügynek, Sam viszont később közli bátyjával; ő nem áll le John keresésével, és részt akar venni a démon utáni hajszában. A fivérek így összevesznek, majd külön utakon indulnak tovább: Dean apja kérése szerint az indianai Burkittsville-be veszi az irányt, Sam pedig az országút mellett, gyalog indul Sacramentóba, a fogadott telefonhívás száma alapján ugyanis apja ott tartózkodhat.

Miután megérkezett a kisvárosba, Dean megismerkedik egy helyi lánnyal, Emily-vel, aki a nagybátyjával és nagynénjével él a környéken. Deant a helyiek útbaigazítják az eltűnések helyszínére; egy gyümölcsöshöz, ahová a fiú el is látogat. Míg körbemegy az EMF-mérőjével, feltűnik neki egy rémisztő kinézetű madárijesztő. Visszatérve a településre, megtudja, hogy az egyik étteremben ülő pár szintén a gyümölcsösön akar átkelni éjszaka, ám mikor megpróbálja őket lebeszélni erről, a seriff tűnik fel, és zaklatás okán kitoloncolja a fiút a városból. Dean azonban nem megy el; mikor a pár az erdőn átkelve kénytelen lesz kiszállni lefagyott autójukból, a madárijesztő megtámadja őket, ám Dean hősiesen megjelenik, és sóval töltött puskájával elijeszti a szörnyeteget. Ez idő alatt Sam stoppolás közben összeismerkedik egy szintén stoppos lánnyal, Meg Masters-szel, aki szintén Kaliforniába tart, illetve akivel később a buszpályaudvaron múlatja az időt, és kiönti neki a szívét bátyjáról. Dean kutatni kezd a rejtélyes madárijesztő után, így előbb-utóbb rádöbben, hogy egy vanírral áll szemben, ami az északi népek mitológiája szerint, emberáldozatokért cserébe a várost védi, elpusztítani pedig csak az őt tápláló szent fa megsemmisítésével lehet. A fiú felhívja öccsét, és elmondja, mi áll az ügy hátterében. Ugyan az egyik helyi professzornál még kutakodni akar, a seriff rátámad Deanre, majd leüti és egy pincébe zárja, ahová később aztán Emily is kerül. A két fiatal rájön, őket szánják a vanír következő áldozatának. Mivel testvére nem válaszol telefonhívására, Meg ellenkezése ellenére, Sam elindul, hogy megkeresse bátyját, akit időközben éjszakára Emily-vel együtt kikötöztek a helyiek a gyümölcsösbe. Mikor sötétedés után a vanír elmozdul a helyéről, végszóra feltűnik Sam, és kiszabadítja a két foglyot, ám a seriff és több helyi állja el az útjukat. Váratlanul ismét megjelenik a vanír, és leszúrva Emily nagybátyját és nagynénjét, őket veszi áldozatául, és elhurcolja őket. Míg a többiek elrohannak a helyszínről, Deanék megkeresik a madárijesztő szent fáját, és felgyújtják, remélve, hogy ezzel a vanírnak is vége.

Másnap reggel a fivérek kiviszik Emily-t a buszmegállóba, a lány ugyanis úgy gondolja, elutazik bostoni rokonaihoz. Dean és Sam kibékülnek, és belátják, együtt kell folytatniuk útjukat.

Időközben másutt, az országút mellett Meget felveszi egy férfi, a fuvar során azonban a lány megkéri a sofőrt, húzódjon félre egy kicsit. Amint ezt a férfi megtette, Meg egy pengével elvágja a torkát, a csordogáló vért pedig egy tálkába összegyűjtve, egy rituálé során kapcsolatba lép démoni apjával, aki nem más, mint a Sárgaszemű démon...

Természetfeletti lények[szerkesztés]

Sárgaszemű démon[szerkesztés]

Meg Masterset megszálló démon[szerkesztés]

Madárijesztő / Vanír[szerkesztés]

A vanírok az északi népek, főként Skandinávia mitológiájában a védelem és a felvirágzás istenei, melyek településeket védelmeznek. Egyes falvak, városok a vanír képmását építették fel szántóföldjeiket, madárijesztő képében, illetve egy férfiből és egy nőből álló emberáldozatot mutattak be neki, cserébe a termés jó minőségéért és a környék védelméért. Elpusztítani csupán az őt tápláló szent fa felégetésével lehet.

Démonok[szerkesztés]

A démonokat a folklórban, mitológiában és a vallásban egyaránt olyan természetfeletti lényként, gonosz szellemként írják le, melyeket meg lehet idézni, és irányítani is lehet. Közeledtüket általában elektromos zavarok jelzik, maguk mögött pedig ként hagynak.

Helyszínek[szerkesztés]

  • 2006. április 8. és 15. közötti valamelyik 4 nap – Burkittsville, Indiana

Zenék[szerkesztés]

  • Creedence Clearwater Revival – Lodi
  • Bad Company – Bad Company
  • Colepitz – Puppet

Külső hivatkozások[szerkesztés]