Ugrás a tartalomhoz

Madách Imre tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Madách tér szócikkből átirányítva)
Madách Imre tér
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest
VárosrészErzsébetváros
NévadóMadách Imre
Irányítószám1075
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Madách Imre tér (Budapest VII. kerülete)
Madách Imre tér
Madách Imre tér
Pozíció Budapest VII. kerülete térképén
é. sz. 47° 29′ 50″, k. h. 19° 03′ 25″47.497222°N 19.056944°EKoordináták: é. sz. 47° 29′ 50″, k. h. 19° 03′ 25″47.497222°N 19.056944°E
A Wikimédia Commons tartalmaz Madách Imre tér témájú médiaállományokat.

A Madách Imre tér a budapesti Erzsébetvárosban több mint száz éves. Névadója Madách Imre író.

Története[szerkesztés]

1902-ben Dr. Morzsányi Károly, Erzsébetváros országgyűlési képviselője, a Fővárosi Közmunkák Tanácsának tagja vetette fel egy sugárút létesítését a célból, hogy az Erzsébetváros, a Király utca és a Dob utca közti területet „közegészségügyi, közlekedési és szépészeti szempontból” létrehozzák.

Az indítvány nyomán két terv készült a mérnöki hivatalban. Az egyik a Károly körúti városházával szemben kezdődő és a Damjanich utcáig vezető új útvonal létesítését, míg a másik a Dob utca kiszélesítését javasolta. Ám egyik sem valósult meg, miképp a későbbi tervek sem. Közbejött a „Nagy háború” kitörése.

1928-ban a Károly körút és a Király utca sarkán lévő Orczy-ingatlan részvényeit felvásárolta egy társaság és engedélyt kért egy ház megépítésére. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa ezért 1930-ban nyilvános tervpályázatot írt ki, amelyre 47 pályamű érkezett be. Az első díjat Árkay Aladár nyerte el. A Közmunkák Tanácsa azonban egyik tervet sem tartotta kivitelezhetőnek, ezért maga készítette el benyújtott tervek alapján, majd Wälder Gyulát bízták meg az építési elkészítésével. Wälder megőrizte Árkaytól a diadalívszerű épületet a sugárút kiindulópontjaként.

Az építkezés 1937-ben kezdődött el.

Jelenidő[szerkesztés]

A Károly körúti épületek a főváros védelme alatt állnak.

2018-ban a téren POKET Zsebkönyvautomatát állítottak fel.

Források[szerkesztés]