Maccabi Játékok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Maccabi Játékok, Makkabiáda vagy más néven „Zsidó Olimpia”, a zsidó sportolók világversenye, melyet 4 évente rendeznek meg Izraelben, az olimpiát követő évben. Az európai Makkabiádát ugyancsak négyéves ritmusban, két év eltolással rendezik meg.[1]

Története[szerkesztés]

Első alkalommal a nagy gazdasági világválság idején került megrendezésre. Tizennégy ország 390 sportolója versengett. Ugyanennyien vettek részt az első olimpiai játékokon, harminchat évvel korábban.

1929-ben Ostravában, a Maccabi Világszövetség Kongresszusán Josef Jekutiel, a Maccabi Erec Izrael képviselője javasolta, hogy rendezzenek rendszeres sportversenyt a zsidó sportolóknak Izraelben. Az ötlet sikert aratott és 1932-ben az akkor ötvenezerlakosú Tel-Avivban sor került az első Maccabiah-ra. 390 sportoló 14 országból vett részt az eseményen, 69-en muzulmán országokból érkeztek. 3 évvel később, 1935-ben a második játékokon már 1700 volt a résztvevők száma. A részt vevő sportolók jelentős része kihasználta a lehetőséget, hogy ne térjen vissza országába, ezzel megszegve az akkori szigorú immigrációs törvényeket. Az incidens megismétlődésétől tartva az 1938-as játékokat törölték.

A rendezvény dinamikusan fejlődött, 1997-ben 53 ország 5500 sportolója versengett 43 versenyszámban.

Magyarországról (a második világháború után) először 1989-ben, a 13. Maccabi Játékokon vettek részt sportolók.

18. Maccabi Játékok[szerkesztés]

A 2009. július 12-23. között, 54 ország 7000 zsidó sportolója mérte össze tudását 28 sportágban. A megnyitót a Ramat Gan-i stadionban, 25 ezer néző előtt tartották. Megjelent Izrael államfője és miniszterelnöke is.

A játékokon 33 fős magyar csapat (13 nő és 20 férfi) vett részt – többek között Durr Fruzsina, Ferencfalvi Kálmán, Horváth József, Keresztúri Hanna, Marosvölgyi Noémi, Nagy Orsolya, Péter Fanni, Tóth Zsuzsanna –, a következő sportágakban: női torna, tenisz, vívás, futball, félmaratoni futás, karate. A csapat tagja volt Polgár Judit sakkozó is.

Magyar eredmények:

  • Keresztúri Hanna - junior karate aranyérem
  • Nagy Orsolya - női torna - ugrás ezüstérem, korlát bronzérem
  • Marosvölgyi Noémi - női torna - korlát negyedik hely

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]