MTV Tr3s

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az MTV Tr3s (ejtsd: MTV Tresz, a spanyol tres, ’három’ szóból; rövidítve: MTV3) az Amerikai Egyesült Államokban sugárzott angol nyelvű bikulturális televíziós kábelcsatorna, az MTV Networks tagja. Fő profilja a latin és az amerikai popzene egyesítése, a latin-amerikai kultúra terjesztése. Célközönsége a latin-amerikaiak, illetve az USA-ban élő spanyol ajkú népesség. A Tr3s életmód sorozatokat, slágerlistákat, híreket, dokumentumfilmeket is sugároz. A csatorna elsősorban a 12-34 éves korosztályt célozza meg, illetve tervben van hogy kétnyelvű műsort sugároz a latin, és nem latin-Amerikaiak felé.

MTV Tr3s
150PX-~1.PNG
Adatok
Indult 2006. szeptember 25.
Tulajdonos MTV Network
Ország Egyesült Államok
Székhely Houston, Texas
Vétel
Műholdas vétel
Direct Tv 445.csatorna
Dish Network 872.csatorna
Hivatalos oldal


A csatorna vezérigazgatója Jose Tillan

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az MTV Tr3s 2006. szeptemberben alakult az MTV en Español („MTV Spanyolul”) és a MÁS Música („Mégtöbb zene”) zenei csatornák egyesítésével; a sugárzás nyelvét angolra változtatták. Indítását hivatalosan a 2006-os Video Music Awardson Jennifer Lopez jelentette be. Első műsora a My TRL (Mi TRL) video-slágerlista volt.

[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csatorna logójában az MTV logója, valamint a „tr3s” felirat szerepel sárga, piros és barna színű betűkkel. Érdekesség, hogy – a spanyol nyelv szimbolizálására – a logóban egy ékezet szerepel a hármason, amikor valójában a spanyol tres szót nem írják ékezettel.

History[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az MTV Español logója
A Más Música logója
Az MTV Tr3́s logója


MTV Español[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998-ban az MTV Networks új kábeles csatornát indított el MTV S néven, majd 2001-ben az MTV elindította az MTV Español csatornát, ahol latin rock, és pop művészek videói láthatók.


Más Música[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csatorna 1998-ban alakult, egy amerikai kábeles over the air szolgáltatás részeként működött. Elsősorban latin-amerikai zenei videók, közöttük salsa, cubia, regionális mexikói és kortárs spanyol művészek videóit mutatták be. A csatornát 2005 decemberében felvásárolta a Viacom csoport.


Tr3s[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csatorna hivatalosan 2006. szeptemberében indult el, és ekkor vált elérhetővé az összes kábelhálózat számára, illetve műholdon is megkezte tejesztését. 2006. szeptember 25-én az MTV Español és Más Música összeolvadt, és Tr3s csatornaként működik tovább.


Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]