MF Doom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MF DOOM
.
.
Információk
Eredet Manhattan, New York City, New York, Amerikai Egyesült Államok
Aktív évek 1988–1993
1997–
Műfaj Alternatív hip-hop
Kiadó Elektra (1988–1993)
Sub Verse (1997–2003)
Fondle 'Em (1997–2001)
Metal Face (1997–)
Big Dada (2003–)
Naturesounds (2003–)
Rhymesayers (2003–)
Stones Throw (2004–)
Lex (2005–)
A MF DOOM weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz MF Doom témájú médiaállományokat.

Daniel Dumile amerikai hip-hop zenész és rapper. Karrierje során számos álneve volt, leginkább az MF DOOM nevén ismert, melyben az MF feltehetően Metal Face-t jelent, és DOOM akkor használja, ha nem csak rappel, hanem a zenét is ő készíti. Több kollaboratív projektben jelent meg, úgymint a Danger Doom (Danger Mouse-al), a Madvillain (Madlibbel) vagy a JJ DOOM Jneiro Jarel-el.

Madvillain[szerkesztés]

A "Madvillainy" (Stones Throw) nevű formációban - azaz MC MF DOOM, és a producer Madlib - megmutatta, hogy kerülni a fokozott nyilvánosságot, nem is olyan rossz dolog. Madvillian –ék zenéje elérhető, mégis egyéni és fülbemászó, mely tele van elvont fogalmakkal. Ennek a csapatnak is szüksége volt egy kis időre, hogy rájöjjenek: hogy a független hiphop felfogása nem is rossz ötlet.

Mintegy 14 évvel ezelőtt MF DOOM létrehozta az „Elektra” nevű kiadót, - amely a KMD csoport tagját képezi - és amelyben benne volt testvére: Subroc is. 1991-ben a KMD kiadta a „Mr. Hood” nevű albumot, amely elég szokatlan és mégis egyben elragadó lett, 1989-ben összedobtak De La Soullal egy albumot, melynek címe: "3 Feet High and Rising." Majd De La Soul egyesült a jól ismert és barátságos Day-Glóval a grafikák mesterével. A KMD egy sötétebb, furcsább csoport, amely nem passzolt elég jól az elképzelt mintákhoz. Doom, ezután Zev Love X ként volt ismert, aki kissé rekedt hangú és úgy tartották, hogy „a nyelve túl ér a száján”. A KMD utalást tett a faji megkülönböztetésekre is.

1993-ban „Electra” kidobta a KMD-t , és megakadályozta, hogy kiadják a második albumot "Black Bastards," címen, arra hivatkozva, hogy ez egy ellentmondásos művészi munka, (mivel a borítón egy Sambo alak felakasztva lógott). Még ebben az évben DOOM testvére, Subroc autóbalesetben, meghalt. MF Doom megváltoztatta a nevét a (Marvel képregényekből már jól ismert karakternévre) Doctor Doomra, a 90-es évek második felében kiadott pár zenét, de a teljes album csak 1999-ben jött ki: "Operation: Doomsday." címen. Ez egy igen dühös és újszerű album lett, ami emlékeztet a 80-as évek beli R&B- re és igen fájdalmas rímeket tartalmaz. DOOM azóta különböző lemezeket adott ki Viktor Vaughn és King Geedorah álnéven is.

Diszkográfia[szerkesztés]