MF Doom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MF DOOM
.
.
Információk
Eredet Manhattan, New York, Amerikai Egyesült Államok
Aktív évek 1988–1993
1997–
Műfaj Alternatív hiphop
Kiadó Elektra (1988–1993)
Sub Verse (1997–2003)
Fondle 'Em (1997–2001)
Metal Face (1997–)
Big Dada (2003–)
Naturesounds (2003–)
Rhymesayers (2003–)
Stones Throw (2004–)
Lex (2005–)
A MF DOOM weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz MF Doom témájú médiaállományokat.

Daniel Dumile amerikai hiphop zenész és rapper. Karrierje során számos álneve volt, leginkább az MF DOOM nevén ismert, melyben az MF feltehetően Metal Face-t jelent, és DOOM akkor használja, ha nem csak rappel, hanem a zenét is ő készíti. Több kollaboratív projektben jelent meg, úgymint a Danger Doom (Danger Mouse-al), a Madvillain (Madlibbel) vagy a JJ DOOM Jneiro Jarel-el.

Madvillain[szerkesztés]

A "Madvillainy" (Stones Throw) nevű formációban - azaz MC MF DOOM, és a producer Madlib - megmutatta, hogy kerülni a fokozott nyilvánosságot, nem is olyan rossz dolog. Madvillian –ék zenéje elérhető, mégis egyéni és fülbemászó, mely tele van elvont fogalmakkal. Ennek a csapatnak is szüksége volt egy kis időre, hogy rájöjjenek: hogy a független hiphop felfogása nem is rossz ötlet.

Mintegy 14 évvel ezelőtt MF DOOM létrehozta az „Elektra” nevű kiadót, - amely a KMD csoport tagját képezi - és amelyben benne volt testvére: Subroc is. 1991-ben a KMD kiadta a „Mr. Hood” nevű albumot, amely elég szokatlan és mégis egyben elragadó lett, 1989-ben összedobtak De La Soullal egy albumot, melynek címe: "3 Feet High and Rising." Majd De La Soul egyesült a jól ismert és barátságos Day-Glóval a grafikák mesterével. A KMD egy sötétebb, furcsább csoport, amely nem passzolt elég jól az elképzelt mintákhoz. Doom, ezután Zev Love X-ként volt ismert, aki kissé rekedt hangú és úgy tartották, hogy „a nyelve túl ér a száján”. A KMD utalást tett a faji megkülönböztetésekre is.

1993-ban „Electra” kidobta a KMD-t , és megakadályozta, hogy kiadják a második albumot "Black Bastards," címen, arra hivatkozva, hogy ez egy ellentmondásos művészi munka, (mivel a borítón egy Sambo alak felakasztva lógott). Még ebben az évben DOOM testvére, Subroc autóbalesetben, meghalt. MF Doom megváltoztatta a nevét a (Marvel képregényekből már jól ismert karakternévre) Doctor Doomra, a 90-es évek második felében kiadott pár zenét, de a teljes album csak 1999-ben jött ki: "Operation: Doomsday." címen. Ez egy igen dühös és újszerű album lett, ami emlékeztet a 80-as évek beli R&B- re és igen fájdalmas rímeket tartalmaz. DOOM azóta különböző lemezeket adott ki Viktor Vaughn és King Geedorah álnéven is.

Diszkográfia[szerkesztés]