M22 Locust

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
M22 Locust
M22 Locust tank a Bovington Tank Múzeumban (Egyesült Királyság)
M22 Locust tank a Bovington Tank Múzeumban (Egyesült Királyság)

Típus könnyű harckocsi
Fejlesztő ország  Amerikai Egyesült Államok
Harctéri alkalmazás
Gyártási darabszám 830
Háborús részvétel második világháború
Általános tulajdonságok
Személyzet 3
Hosszúság3,94 m
Szélesség2,16 m
Magasság1,85 m
Tömeg 7,4 t
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat 9,5-12,5 mm
Elsődleges fegyverzet 1 darab 37 mm Gun M3 harckocsiágyú 50 darab lőszerrel
Másodlagos fegyverzet 1 darab .30-06 Browning M1919A4 géppuska 2500 darab lőszerrel
Műszaki adatok
Motor hathengeres Lycoming O–435T benzinmotor
Teljesítmény 165 LE (123 kW)
Sebesség64 km/h
Fajlagos teljesítmény 25,81 LE/t
Hatótávolság217 km
A Wikimédia Commons tartalmaz M22 Locust témájú médiaállományokat.

Az M22 Locust (magyarul M22 „Sáska”) egy amerikai tervezésű, repülőgéppel szállítható könnyű harckocsitípus. Célja nem a harckocsik elleni harc volt, hanem hogy megsemmisítse a gyengén védett géppuskafészkeket és járműveket, támogassa a gyalogságot, valamint felderítsen.

Fejlesztése[szerkesztés]

Fejlesztésére a második világháborúban került sor. A fejlesztés kezdete 1941-ben kezdődött, miután a Brit Hadügyminisztérium megbízta az amerikai kormányt hogy, fejlesszen egy repülőgépen is szállítható könnyű harckocsit, amit rögtön a csatatérre dobhassanak le a levegőből. A Brit Hadügyminisztérium először az angol tervezésű Mark VII Tetrarch kívánta felvonultatni, ám szállításával komoly gondok adódtak. Az M22 projektjére a Ordnance Department nyújtott be terveket, 1941 májusában. A prototípus neve T9 Light tank volt. A harckocsi elfért egy Douglas C–54 Skymaster szállító repülőgépben, és kis méretei azt is lehetővé tették, hogy egy General Aircraft Hamilcar vitorlázó gépben is elférjen.

Miután egy sor módosítást hajtottak végre a prototípuson, a termelés megindult 1943 áprilisában. A gyártást késleltette az a tényező, hogy több hibát is találtak a tervrajzokban. Ezeket 1944-re kijavították ugyan, de akkorra már a típus elavultnak számított és csak 830 darab épült meg. Ennek ellenére a típust szolgalatba állították és az M22 Locust (sáska) nevet kapta. A britek 260 darabot vásároltak a típusból.

Bevetésen[szerkesztés]

Csatateret a típus 1944-ben látott az Operation Varsity akcióban, ahol nyolc darabot vettettek be. Itt három darab példány lánctalp-szerkezete megsérült, felderítés közben hármat pedig a németek pusztítottak el. Csak kettő érte el a megbeszélt találkozóhelyet. A németek azonban tüzérségi tűzzel támadták az alakulatot, ami a gyalogságot tizedelte.