Műút (folyóirat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Műút
Típus irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat
Alapítva 2007
Székhely 3525 Miskolc, Hunyadi u. 12.
Vezetők

Zemlényi Attila (főszerkesztő)
Bujdos Attila (művészet)
Jenei László (tanulmány, kritika, esszé)
Kabai Lóránt (szépirodalom, képregény, online)
Tellinger András (tördelő- és képszerkesztő)

Alapító képzőművészeti szerkesztő (2007–2009): Kishonthy Zsolt

A Műút weboldala

A Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat.

A folyóirat hangsúlyozott célja, hogy a tartalom mellett törekedjen az artisztikus, vizuálisan érzékeny megjelenésre és a művészi tipográfia használatára is. A logó és a layout Szurcsik János munkája. Állandó rovatai a Kikötői hírek című világirodalmi szemle, illetve a képregény-rovat, melyben vonatkozó kritikák és tanulmányok, illetve képregények, képregényrészletek szerepelnek.

Története[szerkesztés]

Megjelenik 2007 óta a Szépmesterségek Alapítvány és a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum kiadásában.

Előzményei és jogelődjei a korábban Miskolcon megjelent irodalmi, művészeti és társadalmi folyóiratok, a Napjaink, a Holnap és az Új Holnap.

A korábbi miskolci irodalmi folyóiratok (Napjaink, Holnap) hagyományait folytató, ám 2006 végére anyagilag ellehetetlenült Új Holnap főszerkesztésére – a miskolci önkormányzat megemelt anyagi támogatása mellett – 2007 elején meghívásos pályázatot írt ki a lapot kiadó Szépmesterségek Alapítvány. A kibővített kuratóriumi ülésen résztvevők egyhangú döntése értelmében Zemlényi Attilát bízták meg a lap főszerkesztői teendőivel, aki már pályázatában hangsúlyozta az alapvető megújulás szándékát mind a szerkesztőség összetételében, mind a lapszerkesztési koncepcióban. Mindezeknek megfelelően új névvel és új formátumban jelent meg a jogutód lap első száma 2007 augusztusában. További információk: Műút – laptörténet

Sajtóvisszhang[szerkesztés]

A Műút indulásáról, valamint a lapszámok megjelenéséről rendszeresen tudósít a Litera[1][2][3][4][5][6][7][8][9] és a Borsod Online,[10][11][12][13][14][15][16][17][18] valamint kritikák, recenziók, ismertetések és interjúk jelentek meg többek között a Magyar Narancsban,[19][20] a Szabad Földben,[21] az Észak-Magyarországban, a Minapban és a Képregény.net-en.[22][23]

A sajtóvisszhangok teljes listája itt olvasható: Műút – sajtóvisszhang

Rovatok, projektek[szerkesztés]

Kikötői hírek[szerkesztés]

A Műút állandó világirodalmi szemléje, mely a hat világnyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) irodalmi történéseit naplózza. A Kikötői hírek anyagait 2007 decembere óta átveszi a Kitekintő[24] külpolitikai portál is.

Képregény[szerkesztés]

A Műút első számától kezdve helyet biztosít a képregény médiumának, egyrészt képregények közlésével, másrészt kritikák közlésével. Irodalmi folyóiratok esetében ugyan rendhagyónak számít ez a gyakorlat, azonban nem előzmény nélküli: a Beszélő 2005 és 2006 között viszonylagos rendszerességgel közölt elemzéseket, tudományos kutatásokat a témában, illetve egy alkalommal kísérleti képregényt Futaki Attilától. A Műút képregényes vonatkozású írásait rendszerint Dunai Tamás jegyzi, akinek képregényes témájú írásait szegedi lapok mellett a Médiakutató, a Panel (képregényes szaklap) publikálták. A közölt képregények között korábban részletek, előközlések is voltak, azonban 2008-tól már csak elsőközlésű munkák jelennek meg. A képregényes közösség laza kapcsolatot ápol a Műúttal: a kepregeny.net rendszeresen beszámol újabb számaikról, a Műút is képviseltette magát a 4. Magyar Képregény Fesztiválon.

Műút-napok[szerkesztés]

A Műút folyóirat szakmai-társművészeti találkozója, ahol a szakmai (irodalomelméleti-irodalomtudományos) konferencia mellett társművészeti programok (képző- és képregényművészeti kiállítások, performanszok, koncertek, filmes programok kerülnek megrendezésre az irodalmi felolvasóestek mellett. Az első Műút-napok a Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül zajlott 2010. szeptember 17–18-án Miskolcon.[25]

Műút-könyvek[szerkesztés]

A Műút folyóirat 2008-ban indította útjára Műút-könyvek című könyvsorozatát, aminek részeként 2015-ig húsz önálló kötet adtak ki meg.

Műút-nívódíj[szerkesztés]

A Műút szerkesztőinek szavazatai alapján a folyóiratban megjelent legjobb műveket illetve közleményeket díjazzák a Műút-nívódíjjal szépirodalom, kritika–esszé, művészeti írás és képzőművészet kategóriákban. A díj Varga Éva szobrászművész alkotása. Az első nívódíjakat 2010. szeptember 18-án adták át Miskolcon; a díjazottak: Bán Zoltán András (szépirodalom), Dunajcsik Mátyás (kritika–esszé), Perneczky Géza (művészeti írás), Seres László (képzőművészet).[26]

Műgond[szerkesztés]

Kritikai műhely, melyet a Műút folyóirat mellett, azzal szorosan együttműködve alapított 16 fiatal kritikus és Jenei László, a lap kritika–esszé rovatának vezetője.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Honlap: [1]
  • A szerkesztők naplója: [2]
  • Laptörténet a neten: [3]
  • Kikötői hírek a neten: [4]
  • Műgond a neten: [5]
  • Sajtóvisszhang teljes listája: [6]