Mühlfay László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mühlfay László
Született1923. április 20.
Marosvásárhely
Elhunyt2007. szeptember
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos,
fül-orr-gégész,
szakíró,
egyetemi tanár
IskoláiRómai Katolikus Teológiai Líceum (–1942)
SablonWikidataSegítség

Mühlfay László (Marosvásárhely, 1923. április 20.2007. szeptember[1]) romániai magyar orvos, fül-orr-gégész, szakíró, egyetemi tanár.

Élete és munkássága[szerkesztés]

A középiskolát Bukarestben és Nagyenyeden töltött tanulmányi évek után szülővárosa Római Katolikus Gimnáziumában végezte 1942-ben, az egyetemet pedig a Ferenc József, a Pázmány Péter és a Halle an der Saale-i egyetemek látogatása után a Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi orvosi karán, ahol oklevelet nyert 1948-ban. Pályáját ugyanitt az Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) Fül-Orr-Gége Klinikáján kezdte, ahol 1964-ben orvos-doktor, előadó, majd 1973-tól rendes tanár volt.

Több mint 200 dolgozata főleg az Orvosi Szemle (Revista Medicală), az Oto-rino-laringologie, valamint a budapesti Orvosi Hetilap, a bécsi Wiener Klinische Wochenschrift és Monatschrift für Ohrenheilkunde és a chicagói ORL Digest hasábjain jelent meg; éveken keresztül a heidelbergi fül-orr-gégegyógyászati szaklap referense volt. Társszerzője a N. Sirjiță szerkesztésében megjelent Criterii de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă (Munkaképesség-vizsgálat és helyreállítás) című 1976-os füzetnek, valamint a C. Arseni szerkesztette Metode de neurofiziologie clinică (Idegélettani vizsgálatok) című 1984-es kézikönyvnek. Négy román nyelvű és két magyar nyelvű Fül-orr-gégegyógyászat című jegyzetet adott ki Marosvásárhelyen, ezek közül az 1982-es kiadást átvette a bukaresti egyetem, és éveken át hivatalos tankönyvként használta.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anyakönyv: Tizenöt újszülött, egy temetés, három házasság (magyar nyelven). Új Kelet, 2007. szeptember 17. [2014. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 13.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Pápai Judit: Hétköznapi betegségek "csodadoktora". A Hét, 1986/30.