Lungsan-kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lungsan-kultúra
KorszakÚjkőkorszak
Abszolút kormeghatározás (általános)kb. i. e. 3000 és 2000 között
Földrajzi kiterjedésSantung, Sanhszi és Honan tartományok, Kína
Vezérleleteknyomott mintás, változatos formájú cserépedények, jósláshoz használt állati csontok
A Wikimédia Commons tartalmaz Lungsan-kultúra témájú médiaállományokat.
Átírási segédlet
Lungsan ven-hua
Kínai átírás
Hagyományos kínai龍山文化
Egyszerűsített kínai龙山文化
Mandarin pinjinLóngshān wénhuà

A Lungsan-kultúra közvetlen előzménye a Tavenkou-kultúra volt. A négy-ötezer évvel ezelőtt, a mai Santung, Sanhszi és Honan tartományok területén létezett újkőkori kultúra nyomott mintás, változatos formájú kerámiáról, a jóslócsontok használatáról és a selyemkészítés ismeretéről híres.

Jellemzői[szerkesztés]

A Lungsan-kultúra elhelyezkedése

Az először 1931–32-ben Csangcsiu (章丘) város Csengceja (城子崖) nevű külterületén (Santung) feltárt Lungsan-kultúra időszakában a mezőgazdasági tevékenység fejlődésével a letelepedés is egyre nagyobb mértéket öltött. A sírokból rituális célokra készült vékony, csiszolt fekete edények, lakkozott fatárgyak, jóslásra használt disznó- és szarvaslapocka-csontok kerültek elő. Ebben az időben a selyemszövés már elterjedt, kemencében téglát égettek az építkezésekhez, az árvizek ellen mérnöki alapozottságú munkálatokat vetettek be.

Az egyébként rendkívüli változatosságot felmutató (ting, jen, veng, csia, kuan, pej, tou és ho formák) és a rendkívüli szakmai felkészültségről tanúskodó edényeket nem festették, hanem bizonyos mintákat beléjük nyomtak. Az edények egyik leggyakoribb jellegzetessége a háromlábúság. A sírokba gyakran helyeztek állati csontokat és fogakat, különösen kutya alsó állkapcsából, melyet valószínűleg védő szereppel ruháztak fel.

A Lungsan-kultúra temetőiben a sírleletek már jelentős társadalmi rétegződést mutatnak. Az letemetett tárgyak értékbeli különbsége jól megfigyelhető például Taosi (陶寺) temetkezési helyén, ahol 6 nagyobb, 8 közepes és mintegy 600 kis sír volt található.

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Longshan culture
A Wikimédia Commons tartalmaz Lungsan-kultúra témájú médiaállományokat.