Lunar Orbiter-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lunar Orbiter-2
Lunar orbiter 1 (large).jpg
Típus űrszonda
Indítás dátuma 1966. november 6.
Indítás helye Cape Canaveral Launch Complex 13
Hordozórakéta Atlas SLV-3 Agena-D
COSPAR azonosító1966-100A
SCN02534

Lunar Orbiter-2 (magyarul: Hold körül keringő) mestersége holdszputnyik, a Lunar Orbiter-program második egysége. A NASA és a Boeing cég tervezte és építette.

Küldetés[szerkesztés]

1966. november 6-án indították útjára. Fő feladat a Hold felszínének kis területeken történő részletes vizsgálata. Elősegítve a Surveyor-programmal az Apollo-program lehetséges leszállóterületeinek meghatározását. Hold körüli pályája során több felvételt készített. A felvételek ellenőrzése érdekében kisebb pályamódosítást hajtott végre. Programját befejezve becsapódott a Hold felszínébe.

Jellemzői[szerkesztés]

Alakja rövid, 1,52 méter átmérőjű hengerhez hasonlít. Több mérőműszerrel is felszerelték: sugárzás intenzitás mérő, mikro-meteorit számláló. Az energiát napelemtáblák biztosították. Két kamerából álló fényképező egységet, filmkidolgozó és képtovábbító berendezést, vezérlő automatikákat, helyzetstabilizáló egységet, akkumulátorokat, rádióadót és rakétahajtóművet tartalmaz. A filmkiolvasó rendszerében adódtak hibák. November 18-25 között 208 széles látószögű és 204 telefotót készített.

Források[szerkesztés]