Luna E–1–1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Luna E–1–1
Indítás dátuma 1958. szeptember 23.
Indítás helye Bajkonuri űrrepülőtér, 1. indítóállás
Hordozórakéta Luna hordozórakéta

A Luna E–1–1, vagy Luna–1A szovjet Luna E–1 típusú űrszonda, a Luna-program, a Hold-program részeként készült.

Küldetés[szerkesztés]

A kutatási program részeként Szergej Pavlovics Koroljov irányításával 1958. január 28-án megkezdődött az űrszonda technikai előkészítése, a hordozórakéta kiválasztása. Építette és üzemeltette az OKB–1 (oroszul: Особое конструкторское бюро №1,- ОКБ-1).

Tervezett feladat a Hold megközelítése, a kozmikus sugárzás, a napszél, a mikrometeoritok, az interplanetáris anyag és a Hold mágneses terének vizsgálata. Nátrium felhő kibocsátása a vizuális megfigyelés elősegítése. Az elkészült felvételeket, mérési adatokat elektronikus úton továbbítani az irányító központba.

Jellemzői[szerkesztés]

1958. szeptember 23-án a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy háromlépcsős R–7 Szemjorka típusú interkontinentális rakétából továbbfejlesztet, Vostok–2 (8K72) típusú hordozórakétával indították pályára. Cél volt, hogy közvetlen felemelkedéssel elérni a szökési sebességet, a Hold mellett elrepülve, a Hold felszínéről közeli fényképfelvételeket készíteni. Hasznos tömege 362 kilogramm volt. Az indítóállványt elhagyva 93 másodperc után a hordozóeszköz felrobbant.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Luna E-1-1. zarya.info. (Hozzáférés: 2012. november 18.)
  • Luna-1A. webcitation.org. (Hozzáférés: 2013. január 12.)

Elődje:
Kezdet

Luna-program
1958–1960

Utódja:
Luna E–1–2