Ugrás a tartalomhoz

Lombos El Marci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lombos Márton
SzületettLombos Márton
1974 (50 éves)
Balassagyarmat
MűvészneveLombos úr v. Lombos El Marci
ÁlneveLombos El Marci
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaénekes, előadó, dalszövegíró, zenei projektek vezetője, producer, rádiós- és tv-s műsorvezető
SablonWikidataSegítség

Lombos Márton (művészneve Lombos úr v. Lombos El Marci, Balassagyarmat, 1974) énekes, előadó, dalszövegíró, zenei projektek vezetője, producer, rádiós- és tv-s műsorvezető

Élete[szerkesztés]

A Pécsi és a Miskolci Egyetem hallgatója volt, ahol kulturális menedzsmentet és pszichológiát tanult. A Warpigs után a Fixtévénél dolgozott szerkesztő és műsorvezetőként, többek között zenei műsorokban.

2002-től kifejezetten popdalokra ír szövegeket. Kezdetben a Back2Blacknek, Havas Lajosnak, Emiliónak, Berynek, Ádok Zoltánnak, később kibővül a kör. A Megasztárosok (Gáspár László, Tóth Vera, Nagy Adri, Fivérek) és az X-Faktorosok (Takács Nikolas, Oláh Gergő, Benji, Tarány Tamás) mellett számos hazai előadó készít vele dalt: a Hooligans, Náray Erika, Márk, Rácz Kati, Völgyi Zsuzsi, de jazzelőadók, word music-produkciók és kamarazenekarok is előadják a szövegeit.

Színházi darabok dalaihoz is készít szöveget (Menopauza, Kölcsönlakás, Somnakaj, Narancs Revü), zenei vezetőként dolgozik a Gólem Színház és a Dumaszínház közös produkciójában, a Zs-kategóriában az Orfeum vacsoraszínház darabjaiban (Anyád kínja, Apád füle).

2008 óta dalszövegírói és alkotói kurzusokat is tart, de zenei szaklapokban is jelennek meg írásai.

2014-ben jelent meg a Juhász Attila Jazz Quartettel közösen készített Voodoopest lemezük.

Családja[szerkesztés]

Első lánya 2006-ban, második lánya 2008-ban, harmadik lánya 2010-ben született meg.

Díjak[szerkesztés]

  • 1996-ban Rock Gyermekei tábor: legjobb szöveg
  • A Jazz utca 10. 2010-ben nemcsak a legjobb szöveg volt a Jazzy zsűrije szerint, de a legjobb dal díját is megnyerte vele szerzőtársaival.
  • 2011: 90.9 Jazzy Jazzdalverseny a Szappanbuborékkal Artisjus különdíjat kapott két szerzőtársával (Bársony Bálint, Havas Lajos).
  • 2012-ben a szakmai zsűri megítélése alapján, Gátos Ivánnal írt dalukért (Hangolj rám) a legjobb dalszöveg díját hozta el.
  • 2014-ben a Group'n Swingnek írt Retikül bejutott az Eurovíziós előválogatottba (egészen a középdöntőig), és a dal az MTVA által működtetett csatornákon sugárzott, népszerű műsorának – a Ridikülnek – lett főcímzenéje.
  • 2015-ben Oláh Gergő juttatta el dalszövegét az Eurovíziós előválogató középdöntőjéig.

Források[szerkesztés]