Ugrás a tartalomhoz

Lokomotiven- und Maschinenfabrik J.A. Maffei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lokomotiven- und Maschinenfabrik J.A. Maffei
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva1836
Megszűnt1930
JogutódKrauss-Maffei
SzékhelyMünchen
AlapítóJoseph Anton von Maffei
Iparágmozdonygyártás
FormaAktiengesellschaft
A Wikimédia Commons tartalmaz Lokomotiven- und Maschinenfabrik J.A. Maffei témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lokomotiven- und Maschinenfabrik J.A. Maffei vasúti mozdonyokat gyártott a németországi Münchenben. Az 1836-ban alapított vállalat közel egy évszázadon át virágzott, mielőtt 1930-ban csődbe ment, és a Krauss céggel egyesült a Krauss-Maffei céggé. További hetven évnyi virágzást követően a Krauss-Maffei 1999-ben egyesült a Demaggal és a Mannesmannal, az így létrejött konglomerátumot pedig eladták a Siemens AG-nak.

J. A. Maffei talán leghíresebb terméke az 1908-as S3/6 4-6-2 tengelyelrendezésű gőzmozdony volt.

Története[szerkesztés]

1836-ban Joseph Anton, Ritter von Maffei megalapította a "J. A. Maffei" mozdonygyárat a müncheni Angolkert negyedben. A cél az volt, hogy Bajorországot versenyképessé tegyék a gépiparban. E kis kezdetekből végül egy világhírű mozdonygyár fejlődött ki.

A Maffei munkások 1864-ben ünneplik az 500. mozdonyukat

1864-ben leszállították az 500. mozdonyt. Maffei, mint müncheni városi tanácsos, dicséretet kapott a Hotel Bayerischer Hof építéséért. A mozdonygyár ismert termékei a Bavarian S 2/6 gyorsvonati mozdony, amely 1907-ben tartotta a német sebességrekordot (154,5 km/h), valamint a Bavarian S 3/6 mozdony. Az S 3/6-osból a müncheni Deutsches Museumban és a nürnbergi Közlekedési Múzeumban őriznek egy-egy darabot.

A Maffei többek között részt vett az Augsburg-München-vasútvonal építésében, és támogatta Johann Ulrich Himbsel-t a München-Starnberg-vasútvonal építésében. A Maffei a Starnbergi-tónál építette első gőzhajóját, a "Maximiliant". 1926-ig 44 gőzhajót építettek.

1930-ban a J.A.Maffei formája csődbe ment, és 1931-ben egyesült a Krauss céggel, így jött létre a Krauss-Maffei. A Starnbergi-tó melletti Feldafingban található Maffei-kúria ma múzeumnak és kiállításoknak ad otthont.

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]