Ljubiša Preletačević

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ljubiša Preletačević
SzületettЛука Максимовић
1991. július 17. (32 éves)
Velika Ivanča
Állampolgárságaszerb
Foglalkozása

SablonWikidataSegítség

Ljubiša Preletačević „Beli” (cirill írással Љубиша Прелетачевић Бели, magyar átírással Ljubisa Preletacsevity „Beli”, eredeti nevén Luka Makszimovity (Luka Maksimović / Лука Максимовић), Velika Ivancsa, 1991. július 17. –) szerb politikus, performer, a 2017-es szerbiai elnökválasztás egyik jelöltje. A Még Nem Kóstoltad a Szármát[1] (szerbül Сарму проб'о ниси / Sarmu probo nisi, SPN) nevű mladenováci viccpárt vezetője.

Neve[szerkesztés]

A Preletacsevity név szerbül olyan emberre utal, aki személyes célokból váltogatja, hogy mikor melyik párt tagja (preletač). A Beli szó jelentése magyarul „fehér”, ami ruházatát jellemzi. Rendszerint fehér öltönyben sok ékszerrel, néha fehér lovon, máskor luxusautóban, testőrök gyűrűjében jelenik meg.

Politikai karrierje[szerkesztés]

Luka Makszimovity a 2016 tavaszán a szerbiai helyi önkormányzati választásokra hozta létre barátaival a fiktív Még Nem Kóstoltad a Szármát szervezetet, amely egy szerb mulatós nótáról kapta a nevét. Preletacsevity néven egy kampányvideót készített, mellyel célja a korrupt politikusok kifigurázása volt. Hamis ígéreteket tett a hamis reményeket keltő politikusok parodizálására, nyers őszinteséggel nyilatkozott arról, hogy nem ért a politikához és a diplomáját is vásárolta. Megígérte például, hogy lehetővé teszi az eutanáziát a helyi kórházban a nyugdíjasok számára, hogy az ország terhei csökkenjenek. A videó népszerűvé vált az interneten, és sokan kérték, hogy keltsék életre a fiktív karaktert. Így is tettek, és valóban elindultak a helyi választáson. 2016. április 24-én Mladenovácon 21%-ot kaptak és 13 mandátumot szereztek a helyi tanácsban a lehetséges 55-ből, ezzel a második helyen végeztek. A 2017-es elnökválasztáson való indulása[2] hirtelen népszerűséget hozott neki. Az állami kampánytámogatást nem vette fel, a polgárok adományaiból kívánta kampányát finanszírozni.[3]

A választási kampánya során úgy nyilatkozott, biztosan meg fogja nyerni az első fordulót, és kíváncsi arra, ugyan ki juthat még tovább rajta kívül. Megígérte: ő elnökként biztosan jobban fog élni, mint eddig. Egy nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a polgároknak esélyük van arra, hogy hangot adjanak rendszerellenes hangulatuknak, és bár államfőként sokat nem tehet majd hatáskörének korlátozottsága miatt, de harcolni fog a pártrendszer felszámolásáért, az átláthatóság megteremtéséért és a polgári igazgatásért. Semmi „konkrétumot” nem nyújthat – tette hozzá –, „csupán” szabadságot és becsületességet ígérhet.[4]

Sikere a politológusok szerint azt jelzi, hogy a szerbiai társadalom csalódott és elégedetlen a hivatásos politikusokkal.[5]

Politikai nézetei[szerkesztés]

Kiállt Koszovó Szerbiához tartozása mellett, ellenzi az azonos neműek házasságát és támogatja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés megszakítását.[6] Jelmondata: Csak erősen! (szerbül Само јако / Samo jako).

Magánélete[szerkesztés]

Jelenleg kommunikáció szakos hallgató. Zenével és videók forgatásával is foglalkozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A szárma szerb étel, a magyar töltött káposztára hasonlít.
  2. Újabb elnökjelöltet hirdettek ki – tizenegyen vannak Archiválva 2017. március 31-i dátummal a Wayback Machine-ben – Pannon RTV, 2017. március 14.
  3. Ljubiša Preletačević Beli nem kér a kampánypénzből Archiválva 2017. március 31-i dátummal a Wayback Machine-ben – Pannon RTV, 2017. március 27.
  4. Hekkerek a RIK levelezésébenMagyar Szó, 2017. március 30.
  5. Második helyen végezhet a viccpárt jelöltje Szerbiában – Híradó.hu, 2017. március 21.
  6. Feljött a viccpárt államfőjelöltje a második helyre SzerbiábanIndex, 2017. március 21.

Külső hivatkozások[szerkesztés]