Litkey Farkas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Litkey Farkas
Született 1966. március 5. (53 éves)
Balmazújváros
Állampolgársága magyar
SzüleiLitkey Bence
Foglalkozása vitorlázó
A Wikimédia Commons tartalmaz Litkey Farkas témájú médiaállományokat.
Szerzett érmek
 Magyarország színeiben
Vitorlázás
világbajnokság
arany
2013, Balatonalmádi
Soling
arany
2015, Castiglione della Pescaia
Soling
arany
2017, Muiden
Soling
Európa-bajnokság
ezüst
2015, Berlin
Soling
ezüst
2016, Traunsee
Soling
arany
2017, Garda-tó
Soling
Magyar bajnokság
arany
1994
Finn dingi
arany
1995
Finn dingi

Litkey Farkas (Balmazújváros, 1966. március 5. –) vitorlázó, a magyar vitorlázás kiemelkedő alakja. Európa legrangosabb tókerülő versenyének, a balatoni Kékszalagnak tizenháromszoros győztese, négyszer nyerte a Balaton kerülő szóló versenyt, TBS Nagydíjat. Soling hajóosztály világbajnoka, sokszoros magyar bajnok, olimpikon.

Sportkarrier[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Édesapja, Litkey Bence festőművész, olimpikon vitorlázó, többszörös magyar bajnok, aki otthon két bátyjával és sógorával, Gömöry Pállal szinte mindig a vitorlázásról beszélt - Farkas számára ezek a történetek meghatározóak. Ezek után nem csoda, hogy már három-négyéves korától rendszeresen vitorlázott az öccsével, Botonddal. Nem ez volt azonban az egyedüli sport, ami érdekelte: hatévesen úszni kezdett. Bár lelkiismeretesen járt az edzésekre, a vitorlázás nagyobb szerelemnek bizonyult. Pályafutását Agárdon kezdte egy gyerekhajóban, az Optimistben. Tehetsége hamar megmutatkozott: 1977-ben bajnok lett ebben a hajóosztályban, méghozzá az eggyel idősebb korosztályban. Két évvel később kezdte a molyozást, utána pedig az OK-dingire tért át, ami átmenetet képez a moly és a felnőtt, olimpiai hajóosztálynak számító Finn dingi között.

Példaképek[szerkesztés]

Farkas több embert is a mesterének tekint elsősorban testvérét Litkey Botondot, valamint édesapját Litkey Bencét, Tuss Miklóst, Fináczy Györgyöt, Detre Szabolcsot és természetesen Fa Nándort, akivel az 1980-as évek elején találkozott.

Profi versenyző[szerkesztés]

Érettségi után a Comporgan Rendszerháznál állt munkába, de röviddel ezután egy testhez állóbb feladattal keresték meg: a MEDOSZ-nál sportállást ajánlottak neki, így nem volt kérdés, melyiket választja. Profi versenyző lett tehát, bár ez a titulus akkoriban még nem létezett. Hamarosan bebizonyosodott, hogy jól döntött: megnyerte a 21 év alattiak junior bajnokságát Finn dingiben, valamint begyűjtötte a felnőtt bajnoki címet is, amivel abszolút rekordot állított fel. És a sikersorozat folytatódott. 1990-ben öccsével, Botonddal megnyerték a jugoszláv bajnokságot, majd a barcelonai előolimpián másodikak lettek – Botond volt a kormányos, Farkas pedig a mancsaftja. Kiderült, hogy ez a felállás nem működik, a MEDOSZ pedig időközben megreccsent anyagilag, így Farkasnak hétköznapi munkát kellett keresnie.

Olimpia[szerkesztés]

Egy hajósboltban helyezkedett el, mellette természetesen versenyekre készült. A befektetett energiának meg is lett az eredménye: 1994-től három bajnoki címet nyert Finn dingiben. Ez az év azért is emlékezetes számára, mert megszületett a fia, Zsombor. Két évvel később, 1996-ban pedig valóra vált egy régi álma: kijutott az olimpiára – ezt a lehetőséget a mai napig Isten ajándékának tekinti. Atlanta után úgy döntött, abbahagyja az olimpiai versenyzést, és inkább a Kékszalagra koncentrál. Emellett 1997-ben csatlakozott a Hajó Magazinhoz, melynek szerkesztésében aktívan közreműködött.

Kékszalag[szerkesztés]

Litkey Farkas a 48. Kékszalag abszolút győztese

A Kékszalagon 1993-ban indult először 2001-ben beérett a csapat 2001 és 2009 között mindegyik Kékszalagot megnyerte. Ezt a bámulatos teljesítményt már a szakma is elismerte, és Farkast az év vitorlázójának választották 2005-ben. A rangos tókerülő versenyen eddig tizenháromszor bizonyult a legjobbnak - legutóbb 2017-ben.

Jelen[szerkesztés]

Litkey Vitorlásiskola

Telente Olaszországban vitorlázik a J-24-es hajóosztályban. Versenyeket rendez, Bankár és Biztosítási Kupát, Pharma Kupát és Doktor Regattát, Gépjármű Regattát és más iparági versenyeket. A Kenese Marina-Port VSE elnöke. Vitorlákat tervez a Litkey Sails számára, menedzseli a csapatát, előadásokat szervez, illetve a vitorlásiskolájában dolgozik. Fő célkitűzése a Kékszalag és a Soling osztály világversenyeinek megnyerése.

Amerre a szél fúj[szerkesztés]

A 2014 februárjában megjelent Amerre a szél fúj című könyve.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

 • Optimist bajnok (1977)
 • Ötszörös Finn bajnok (1986, 1989, 1994-96)
 • Bajnokok bajnoka (1994)
 • 1996-ban Finn dingiben (Finn osztályban) rész vesz az atlantai olimpián
 • Tizenháromszoros Kékszalag-győztes (2001-2009, 2011, 2013, 2016, 2017)
 • Négyszeres Szóló Balaton-kerülő verseny győztese (2004, 2007, 2011-2012)
 • Év vitorlázója Magyarországon (2005)
 • Trofeo Gorla abszolút első hely (2006)
 • Kiss Ernő díjas (2011)
 • Soling világbajnok (2013, 2015)
 • A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2018)[1]

Magánélet[szerkesztés]

Házas. Felesége Marietta. Fia: Litkey Zsombor.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Elismerés: Babost, Bajit, Fucsovicsot és Hangát is kitüntették. www.nemzetisport.hu (2018. márc. 13.) (Hozzáférés: 2018. márc. 13.)

Források[szerkesztés]

 • Litkey Farkas: Amerre a szél fúj (Jaffa, 2014)
 • www.litkeysailing.hu
 • PIM

További információk[szerkesztés]

 • Ki kicsoda a magyar sportéletben? Írta és szerk. Kozák Péter. Szekszárd, Babits, 1994.